18 mai 2009

Avort terapeutic si dupa 24 de saptamani, in interesul fatului sau al mamei

"Nu constituie infractiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie, pana la varsta de 24 de saptamani, sau intreruperea ulterioara a cursului sarcinii in interesul mamei sau al fatului." Comisia a apreciat ca prin aceasta modificare a adus o imbunatatire textului din proiectul intocmit de Ministerul Justitiei, care avea urmatorul cuprins: "Nu constituie infractiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie."

Textul propus de Ministerul Justitiei permite efectuarea avortului terapeutic indiferent de varsta sarcinii, oferind medicului posibilitatea de a recurge la o asemenea interventie oricand ar fi necesara din motive terapeutice.

Textul propus de comisie limiteaza posibilitatea efectuarii avortului terapeutic pana la varsta de 24 de saptamani a sarcinii, dupa care adauga o noua prevedere, conform careia va fi permisa si "intreruperea ulterioara a cursului sarcinii in interesul mamei sau al fatului." Adaugirea comisiei ridica multe semne de intrebare si de mirare totodata.

1. Intreruperea ulterioara a cursului sarcinii in interesul mamei este o formulare mult prea generala si neclara, pentru ca expresia "in interesul mamei" poate insemna orice interes, deschizand larg poarta interpretarilor diverse si abuzurilor.

Intreruperea sarcinii dupa 24 de saptamani ar putea fi justificata doar prin considerente terapeutice, dar nu prin "interesul mamei" in general, fara a se preciza natura acestui interes.

Prin comparatie, textul initial propus de Ministerul Justitiei era mult mai clar, deoarece permitea avortul pe toata durata sarcinii, conditionat de existenta unor ratiuni terapeutice. In consecinta, adaugirea facuta de comisie nu aduce nici o imbunatatire sub acest aspect, ci introduce elemente de imprecizie si confuzie.

2. Adaugirea comisiei referitoare la intreruperea sarcinii in interesul fatului ni se pare de-a dreptul o aberatie, care nu ar avea ce sa caute intr-o lege. Ideea ca avortul ar putea fi comis "in interesul fatului" ni se pare din start una absurda. Cum ar putea fi inteleasa intreruperea sarcinii ca fiind in interesul fatului? Suna la fel cum am spune ca uciderea unei persoane este in interesul ei.

Comentarii:

 • Valentinavineri 29 mai 2009 la 15:09

  am o prietenă care a născut un copil extraordinar, desi cei mai renumiti medici ginecologi din Cluj au spus mamei sa faca avort ca are sindrom down si un sindrom care macina oasele si nu lase formarea cartilagiilor si lichidului dintre oase. Analize peste analize, si tratamente de tot soiul. Aceasta mama cu credinta in Dumnezeu a strans in inima 9 luni toate vestile despre copilul handicapat care urma sa il nasca. La nastere minune pentru medici care scopt un copil perfect sanătos, si il analizeaza cu toate aparatele. Acum copilul are 5 ani nu are si nu aavut nici un sindrom, este cel mai vesel copil pe care la-m vazut cu o minte agera ce depaseste un scolar de clasa 1, etc etc. Asa ca mamicilor nu va mai infricosati de orice sindrom pe care il dau medicii, deasupra este un Dumnezeu care face minuni. si ceva personal, eu sunt rezultatul unui avort terapeutic de acum 33 de ani, si slava Domnului pentru ca sunt acum pe lume, femeie normala cu minte intreaga un sot iubitor si un baitel de 3 ani.
 • dimaandreeamarţi 19 mai 2009 la 13:24

  Eu consider k dak fatul ar fi k probleme trebuie intrerupta sarcina,este adevarat k este o viata si k un sufletel nevinovat plateste asa tribut urias, dar hai sa ne gandim dak s-ar naste si ar vedea k lumea se uita ciudat la el,sau k alti copii pot sa alerge si sa se joace si el nu,atunci nu ar avea de suferit enorm si tu k parinte la fel?Nu sunt nici eu de acord k avortul dar dak asi pati asa ceva poate k asi recurge sa fak avort,cred k mai rau asi suferii sa imi aud copilul zicand ,,MAMI EU DE CE NU SUNT CA CEILALTI COPII?,,
 • swetyanamarţi 19 mai 2009 la 07:27

  daca -i avea un copil cu probleme si te-ai sacrifica pentr u el ani buni ,si a-i lupta suferi odata cu el si ti-ar muri pe la 7 ani cum ar fi ? eu asa am avut o sora .a fost o suferinta groaznica pentru parintii mei, pe tata la bagat in mormant.cred ca daca pe vremea aia ar fi putut sti dinainte sunt sigura ca ar fi ales sa nu se nasca decat sa sufere atat si ei cat ea micuta de ea care nu prea stia pe ce lume era.eu daca as sti ca bebe are probleme n timpul sarcinii as prefera avortul decat sa-l chinui atat pe el cat si pe mine sau ceilalti din jur.e bine ca acum avem posibilitatea de a vedea cum se dezvolta bebelusul in burtica .
 • Alexandraluni 18 mai 2009 la 19:58

  Nu e in interesul fatului, deoarece copilasul acela de 6 luni, chiar daca va fi handicapat are un sufletel acolo, ca trupul nu e tot. Si il poti iubi chiar si asa, si te poti jertfi cu dragoste pentru el, ca doar e sange din sangele tau, si e viu, cum te poti gandi sa-l omori pur si simplu? Daca copilul tau de 2 ani ar avea un accident si ar ramane handicapat pe viata, nu l-ai mai iubi? Ai vrea sa-l omoro, zica-se ca sa-i usurezi durerea? Aici e vorbe de mult egoism. Copilasul de 6 luni, e la fel de copil ca unul de 2 ani, doar ca noi nu vrem sa vedem asta, pentru ca e in pantece si nu in bratele noastre.
 • veronikaluni 18 mai 2009 la 17:02

  eu una prefer sa avortez la 6 luni daca se descopera ca fatul are malformatii.ar suferi toata viata si el si parintii.si atunci nu putem spune ca e mai bine ptr fat ?ca e in interesul fatului?

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

NOU! Ai un gravatar? Scrie în formular adresa de email asociată, şi comentariul tău va ieşi în evidenţă. (adresa de email nu va fi făcută publică)