7 aprilie 2009

Testul de paternitate se poate face si acasa

Rezultatele unui test de paternitate pot fi gata in cateva saptamani. Astfel de analize genetice pot fi folosite si pentru investigarea altor grade de rudenie. Persoanele care vor sa isi elimine orice suspiciuni legate de filiatia paterna pot recurge la o testare moderna, usor de realizat.

Firmele particulare din Romania care ofera astfel de servicii sunt, de fapt, reprezentante ale unor companii internationale, lideri pe piata unor astfel de analize genetice. Rezultatele insa nu pot fi folosite in instanta.

"Clientul are doua posibilitati: fie isi recolteaza probele ADN (din cavitatea bucala), acasa, fie vine la sediul nostru, unde recoltarea acestora se va realiza de catre personalul specializat", explica Mihaela Alexandru, consilier ADN la clinica Medo din Brasov.

In cazul in care prelevarea se realizeaza la domiciliu, clientul primeste un kit si informatii referitoare la pasii pe care trebuie sa ii urmeze. Pentru probele ADN din cavitatea bucala, pacientul recolteaza celule din mucoasa cu ajutorul unor periute. Este nevoie de o atentie sporita, pentru ca materialul genetic se poate deteriora usor.

Pentru interpretare, probele genetice, fie recoltate acasa, fie in laborator, sunt trimise in strainatate.

Dupa cateva saptamani, pacientul poate sa isi ridice personal rezultatul sau il poate primi prin posta, fiind respectata confidentialitatea. Preturile unui test ce poate fi realizat si acasa variaza intre 1.500 si 1.800 de lei, in functie de firma. In comparatie, un test ce se face doar in laborator costa intre 1.200 si 2.000 de lei.

Comentarii:

 • iliuta marianaduminică 06 septembrie 2009 la 12:09

  Stiti cum un centru de recoltare ADN si in Bucuresti?Sau macar adresa din Brasov
 • maraluni 06 aprilie 2009 la 19:20

  nu inteleg de ce in romania cu salarii de mizerie este asa scump ptr.testul de paternitate si ptr.orice alt test.....in marea britanie costa 100 lire nici mai mult nici mai putin si rezultatul este gata la fel voarba de citeva saptamani.....si se poate face acasa
 • luni 06 aprilie 2009 la 18:06

  de ce spui astea? nu ai auzit de adulter?
 • ramona burcealuni 06 aprilie 2009 la 14:17

  mda, ce pot spune, aceste teste se pot face de catre persoanele care au o relatie extraconjugala, cand este vb de un cuplu stabil/ sot sotie, iubiti ( fara casatorie legala ) nu cred ca incape vorba....
  referitor la pret....cam mare ptr bugetul romani.

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

NOU! Ai un gravatar? Scrie în formular adresa de email asociată, şi comentariul tău va ieşi în evidenţă. (adresa de email nu va fi făcută publică)