Noua lege privind concediul maternal

Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei.

In randul mamelor carora li se mareste indemnizatia intra asadar, cele care au activitati comerciale independente (prestari servicii, de pilda), ori au asa-zisele profesii libere. Ca profesii libere, Codul Fiscal include activitatile medicale, avocatii, notarii, auditorii financiari, arhitectii, consultantii fiscali, consultantii de plasament in valori mobiliare si orice alte profesii independente, desfasurate legal.

Tot in categoria activitatilor independente intra si cele remunerate prin drepturi de proprietate intelectuala, realizate individual sau in asociere. Este vorba despre parintii cu venituri obtinute din brevete de inventie, desene sau modele, mostre, marci de fabrica si de comert, precum si de cei cu venituri din drepturi de autor.

Noi acte necesare pentru solicitarea indemnizatiei de crestere a copilului

Astfel, pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului, mamele trebuie sa depuna la agentia pentru prestatii sociale judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, copia certificatului de nastere al copilului, in termen de 30 de zile de la eliberarea acestuia, dar nu mai tarziu de 6 luni de la nasterea copilului sau 12 luni de la inregistrarea nasterii la autoritatile romane competente, in cazul copiilor cetateni romani nascuti in strainatate

In cazul in care nu a fost intocmit actul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul, cererea va fi insotita de copia legalizata a actului constatator al nasterii. Pentru copiii cetateni straini, nascuti in strainatate, cererea va fi insotita de certificatul sau extrasul de nastere tradus in limba romana si legalizat.

Sursa: revista mami, martie 2009

Comentarii:

 • kissmarţi 05 martie 2013 la 12:16

  dece nu se face comisie formata din mai multi medici la prelungire concediului maternal.
  se da mita si se prelungeste concediu,iar cei care au nevoie intradevar li se pun bete in roate ,mai trebuie ai ,maitrebuie aia si te lasi pagubas.se intampla in timis
 • kissmarţi 05 martie 2013 la 12:11

  in baza carei legi se prelungeste concediu maternal
 • POPLUCIANVIORELduminică 11 noiembrie 2012 la 22:24

  Nu mi se pare corect ca o mamica care a avut inainte de nastere un salaru de ,EX 5000 RON ,sa ia maternitate 2000 RON,iar sotia care ia numai minim pe economie sa ia doar 600 RON. SI copilul meu are aceleasi nevoi nu .PE SCURT E O TARA DE CACAT CU LEGI PENTRU CEI CU BANI.
 • pauladuminică 07 octombrie 2012 la 10:00

  o intrebare va rog......am inteles ca se va plati maternitatea cu 85%...intrebarea mea este...noi cele care am nascut in 2011 si stam acasa 2 ani si pana in prezent am avut 75% primim cumva de acum inainte 85%???? daca copilul a fost diagnosticat cu epilepsie usoara si astm bronsic indus de eform putem opta de acuma sa stam acasa 3 ani????...va multumesc si va doresc o zi buna
 • dumitritasâmbătă 01 septembrie 2012 la 19:04

  buna!am si eu o intrebare!cat trebuie sa lucrezi la o firma noua ca sa primesti al 2-lea concediu maternal?pt ca eu as vrea sa mai fac inca un copil si nu stiu cat trebuie sa ai lucrat la noul loc de munca si mai ales cum se procedeaza.va multumesc!as vrea sa stiu cat se poate de repede raspunsul.
 • viky82miercuri 11 ianuarie 2012 la 23:32

  sunt insarcinata in luna a treia dar sunt in somaj din luna decembrie 2011; din cate am inteles eu, indemnizatia de somaj pentru vechimea mea ar fi de 6 luni,...deci la inceputul lui iunie termin somajul...si sunt in luna a saptea la sfarsitul lunii mai.....cine poate sa imi spuna si mie exact cum pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului...si cand pot lua concediul de maternitate? multumesc anticipat
 • timonimarţi 15 iunie 2010 la 10:29

  lucrez la un post de radio privat de 15 ani. cu carte de munca. Pe 3 iulie fetita mea face 2 ani.Am fost la servici pentru a discuta despre reanceperea serviciului si mi s-a spus ca nu e loc (situatia financiara este rea,jumatate din colegi sunt in somaj tehnic pana la 1 iulie, colaboratorii au fost dati afara)
  Vreau sa stiu daca angajatorul are vreun termen obligatoriu sa ma primeasca dupa care sa ma dea afara(ozi,o luna ...un an),sau au dreptul sa nu ma primeasca deloc?
  pot sa-i dau in judecata? am vreo sansa de castig/
 • corinacocisvineri 08 ianuarie 2010 la 12:19

  buna. sunt angajata la o firma din Romania, am vechime mai mare de un an, dar activitatea o desfasor in alta tara. in martie trebuie sa nasc si as vrea sa stiu daca pot benefecia de indemnizatia pt copil, avand in vedere ca sunt la zi cu cotizatiile catre asigurarile sociale din Romania.
 • criscodduminică 25 octombrie 2009 la 21:38

  Buna mamici si viitoare mamici,
  Am si eu o intrebare la voi, a nascut cineva cu doctorita Macota Gabriela?
  Ea lucreaza la o clinica privata, dar am inteles ca face garzi la maternitatea Bucur, si acolo ar urma sa nasc si eu.
  Va rog, dati-mi mai multe detalii despre ea si despre maternitate, ce conditii sunt, daca stai cu copilul in camera etc.
  Va multumesc
 • costelmiercuri 09 septembrie 2009 la 21:50

  imi poate da cineva un raspuns?multumesc
 • costelmiercuri 26 august 2009 la 11:05

  sunt intreprindere individuala,fost pf inainte infiintat in 2006,pot beneficia de concediu paternal?am voie sa optez pentru 85la suta din venitul realizat in ultimele 12 luni,mentionez ca nu am carte de munca,platesc doar impozitul la stat.multumesc
 • criss25vineri 14 august 2009 la 17:21

  indemnizatia de ingrijire a copilului este 85% din salariul net
 • cryssjoi 16 iulie 2009 la 12:31

  vreau sa stiu si eu indemnizatia de ingrijire a copilului este 85% din salariul net sau brut?
 • catalinmiercuri 15 iulie 2009 la 21:57

  SALUT
  DACA IN ULTIMEL 18 LUNI AM 12 LUNI DE VECHIME POT BENEFICIA DE INDEMNIZATIA DE CRESTERE A COPILULUI ADICA DE CEI 600LEI PENRTU 2 2NI?
  VA MULTUMESC!
 • dumitrescumiercuri 15 iulie 2009 la 21:07

  Va rog sa ma ajutati cu o solutie la situatia in care ma aflu.Am nascut pe 4.05.2009,am avut concediul prenatal,dar dupa nastere nu am putut sa ma duc la doctor sa-mi dea concediul maternal dacat in luna iunie,deci pe luna mai nu am C.M. La serviciu mi s-a spus ca daca nu am pe luna mai nu mai pot beneficia de concediu maternal.Medicul de familie mi-a spus ca daca ii dau o baza legala prin care ea poate sa-mi dea C.M.pe luna mai(retroactiv) pe baza certf.nastere si iesirea din maternitate, imi elibereaza certificatul medical.Va rog sa-mi indicati cadrul legal(cei dela serv.mi-au spus ca exista numai ptr.concediu maternal)
  Cu multumiri anticipate,
  M.Dumitrescu
 • adrianamiercuri 08 iulie 2009 la 13:54

  am si eu o intrebare. dfak am cartea de munca la 4 ore beneficiez de indemnizatie de crestere a copilului? multumesc
 • calmis dianaluni 06 iulie 2009 la 18:03

  buna.Lucrez in invatamant si sunt suplinitoare si in 31 august imi expira contractul de munca, si o sa nasc in jur de 14 august.As dori sa stiu daca trebuie la 1 septembrie sa am un nou contract de munca.Si daca nu ce trebuie sa fac pentru a primi indemnizatia de crestere a copilului.multumesc.
 • ankulushaluni 22 iunie 2009 la 18:10

  buna ziua, sunt insarcinata in 4 luni, ar trebui sa nasc in decembrie 2009, in luna noiembrie anul trecut m-am angajat dar din luna septembrie pana la angajare am luat somaj.pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului?
  va multumesc
 • dariasâmbătă 06 iunie 2009 la 20:26

  Buna ziua.Pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului daca posed carte de resedinta pentru membrii de familie ROU (sunt din Republica Moldova)si sunt angajata?
 • mariamarţi 02 iunie 2009 la 15:01

  Pot beneficia de concediu de maternitate daca nu am lucrat pina in prezent ? Ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru acordarea concediului de maternitate? Va multumesc.
Pagini:

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

NOU! Ai un gravatar? Scrie în formular adresa de email asociată, şi comentariul tău va ieşi în evidenţă. (adresa de email nu va fi făcută publică)