Febra laptelui. Tratament in cazul sanilor intariti si durerosi in alaptare

Din luna a patra de sarcina, organismul incepe sa pregateasca glanda mamara in vederea producerii laptelui. Dar secretia lactata se va declansa abia dupa expulzia placentei. Pregateste-ti sanii …

http://newsite.mami.ro/wp-content/uploads/2013/11/22/febra-laptelui-tratament-cazul-sanilor-intariti-durerosi-alaptar.jpg

Din luna a patra de sarcina, organismul incepe sa pregateasca glanda mamara in vederea producerii laptelui. Dar secretia lactata se va declansa abia dupa expulzia placentei.

In primele zile dupa nastere, pe fondul initierii secretiei de prolactina, glandele mamare sunt stimulate sa produca lapte. Intai se instaleaza secretia de colostru, care dureaza 4-5 zile, apoi, valoarea calorica se schimba, acesta transformandu-se in lapte.

Alapteaza, alapteaza!

In primele zile dupa nastere, oferta de lapte poate excede cererea, motiv pentru care apare angorjarea sanilor sau, popular, febra laptelui. Sanii devin tari, ,,ca de piatra”, durerosi, calzi, cu areolele inflamate. Este foarte posibil sa apara si noduli de-a lungul numeroaselor vase de sange care aduc substantele hranitoare din care celulele glandei mamare vor fabrica laptele. Cel mai eficient tratament este alaptarea, pentru ca ajuta la drenarea eficienta a canalelor galactofore. In timpul suptului, gurita puiului actioneaza ca o pompa: gingiile se inchid pe areola, limba preseaza mamelonul de cerul gurii, iar laptele este stors in parte prin sugere, in parte, prin compresiune.

Febra sau febra laptelui?

Din cauza inflamatiei sanului, apar simptome specifice unei raceli – febra (chiar pana la 40 °C), dureri de cap, frisoane. Nu este momentul sa-ti intarci odorul, intrucat laptele tau e sigur pentru el. In schimb, daca te confrunti cu febra laptelui, incepe alaptarea din sanul mai dureros: puiul, fiind flamand, va suge cu putere. Sustine sanul in asa fel incat copilul sa prinda si o portiune din areola – in felul acesta, laptele este aspirat mai facil si continuu. Inainte sa pui copilul la san, fa-ti un dus. Apa calda si aburul rezultat desfunda canalele galactofore, laptele curgand mai usor.

Pentru a diminua congestia cauzata de febra laptelui, intre doua alaptari, aplica pe sani comprese reci si maseaza-i, de la axila inspre areola. Si, poate cel mai important sfat, mulge laptele ramas! Golirea sanilor dupa fiecare supt ajuta atat la refacerea secretiei lactate, cat si la desfundarea orificiilor mamelonului.

RETINE! In niciun caz nu te gandi sa iei antiinflamatoare fara sa te sfatuiesti cu medicul!
 

In this article

Comentarii