E-uri bune si E-uri rele

Noi si copiii nostri. Dar cum putem deosebi „prietenii” de „dusmani”? Si in privinta E-urilor, se poate spune ca nu substantele in sine sunt periculoase, ci cantitatea si …

http://newsite.mami.ro/wp-content/uploads/2012/04/10/copil-acadea-200.jpg

Noi si copiii nostri. Dar cum putem deosebi „prietenii” de „dusmani”? Si in privinta E-urilor, se poate spune ca nu substantele in sine sunt periculoase, ci cantitatea si numarul lor. Pentru copiii pana la 1 an sunt recomandati numai aditivi naturali.

Cu cat intr-un aliment sunt mai multi aditivi, cu atat este mai dubios si nu trebuie oferit copiiilor sub 3 ani. Micutii sunt mai sensibili decat noi, adultii. Din pacate, piata dulciurilor pentru copii este si cea mai bogata in E-uri. De ce?

Pentru ca micii degustatori sunt greu de convins. Iar argumentul cel mai important ramane culoarea. De aceea, sucurile, budincile, jeleurile sunt pline de coloranti nu tocmai nevinovati.

Copiii, cei mai expusi?

E 123, spre exemplu, este interzis in multe tari civilizate. La noi, este permis in anumite produse si, mai grav, producatorii nu respecta legislatia si-l mai strecoara si in alte alimente…Adica in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza.

Din aceeasi categorie fac parte si E 110 si E 102, coloranti prezenti mai ales in dulciuri si prafuri de budinca. Aproape toate sucurile contin E 330, o substanta considerata responsabila pentru o serie de afectiuni ale cavitatii bucale.

Special pentru cei mici…

Pentru produsele destinate copiilor, lista aditivilor permisi este restrictionata si admite doar substante cat mai naturale, cum ar fi acidul lactic (E 270), pentru sugarii sanatosi, lecitina (E 322), care e intalnita si in ciocolata, acidul fosforic (E 338), pectinele (E440), caragenon (E 407).

Alimentele pe care i le poti da micutului tau, dupa intarcare, pot contine acidul acetic (E 260), carbonatii (E 500), care se gasesc in biscuiti, cereale si pesmeti.

De asemenea, sunt permise mono si digliceride (E 471) si acidul tartric (E 334). La produsele pe baza de fructe si cu continut redus de zaghar, sunt permisi citratii (E 333) si fosfatii (E 341).

  • E 101 – riboflavina sau vitamina B2
  • E 140 – clorofila, colorant natural
  • E 300 – vitamina C (acidul scorbic), antioxidant puternic
  • E 306 – vitamina E naturala, antioxidant prezent in ficat, oua, peste, soia
  • E 322 – lecitina, antioxidant natural
  • E 407 – caragenon, emulsifiant natural extras dintr-o alga marina
  • E 421 – manitolul
  • E 440 – pectina, gelifiant natural.

*Observatii: Lista prezenta nu este completa si poate suferi modificari.

E-uri de speriat

Suspecte: E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477.

Periculoase: E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, suspectat ca ar produce tumori pe glanda tiroida).

Toxice: E 220, E 221, E 222, E 224, E 338, E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466 (afecteaza tubul digestiv); E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprima vitamina B 12); E 320, E 321 – antioxidanti din margarina (cresc colesterolul); E 311, E 312 (ataca sistemul nervos); E 330 – acidul citric sau sarea de lamaie (produce boli ale aparatului bucal).

Posibil cancerigene: E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E 230, E 631. Sunt interzise sau foarte limitate ca folosite in alimente in SUA, Comunitatea Europeana si tarile din fosta URSS.

*Observatii: Lista prezenta nu este completa si poate suferi modificari.

In this article

Comentarii