Obiceiuri la nasterea unui copil

O credinta comuna pastrata in multe regiuni spune ca odata cu nasterea unui copil se scrie in "Cartea Sortii" din cer numele si viitorul nou-nascutului. De aici si zicalele: "Asa mi-a fost scris"sau "Asa mi-a fost scris in slovele ursitoare".

Iata cateva traditii practicate la nasterea unui copil, in diferite regiuni din tara:

Bucovina

Botezul este cel care incununeaza nasterea. Imediat dupa nastere se realizeaza o serie de practici pentru a inlatura fortele malefice. Se pune un fir de ata rosie in tocul usii cu care este mai apoi legat copilul la mana, ca sa nu se deoache. In prima baie a copilului se pun un ban de argint si busuioc pentru purificarea apei, iar la botez, nasii trebuie sa pregateasca panza de mir - pe care se asaza copilul dupa ce este botezat si miruit. Apoi i se aduc in dar obiecte de imbracaminte.

Un obicei foarte interesant era acela al schimbarii numelui. Atunci cand copilul era bolnav si nu mai avea scapare, femeile opreau o persoana de pe drum careia i se dadea copilul pe geam impreuna cu o lumanare.

Persoana straina ii schimba numele si ii dadea mamei copilul pe usa. Dupa aceasta, copilul era strigat cu numele schimbat pentru a nu mai fi recunoscut de boala.

La un an are loc taiatul motului urmat de o mica petrecere. Pe o tava se pun diferite obiecte: inel, creion, cleste, cui, ata etc. care se ofera copilului. In functie de obiectul ales de copil, i se poate prevedea viitoarea meserie.

Articol publicat exclusiv online.

Comentarii:

  • joi 13 noiembrie 2008 la 19:26

    sal tut
  • dana_07joi 16 august 2007 la 13:02

    este prea " subtire" acest articol despre obiceiuri

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

NOU! Ai un gravatar? Scrie în formular adresa de email asociată, şi comentariul tău va ieşi în evidenţă. (adresa de email nu va fi făcută publică)