De ce este acidul folic atat de important?

In esenta, acidul folic este una dintre vitaminele complexului B. Deoarece ea nu poate fi produsa de organism, aceasta vitamina trebuie luata din diverse alimente.

Femeile ar trebui sa consume zilnic 400 micrograme de acid folic. Daca acest lucru nu este posibil, sunt binevenite si multivitaminele.

La ce ajuta acidul folic?

Aceasta vitamina ajuta la dezvoltarea normala a coloanei vertebrale si a creierul fatului, evitand boli precum anencefalie (absenta cerebelului si a encefalului, asociata cu absenta oaselor plate ale cutiei craniene) sau spina bifida (afectiune congenitala a coloanei vertebrale).

Acidul folic este vitamina care ajuta la inchiderea corecta a tubului neural, oferind posibilitatea dezvoltarii corecte a coloanei vertebrale si a creierului.

Cand trebuie administrat acidul folic?

Tubul neural se inchide la 25-30 de zile de la conceptia bebelusului, ceea ce scoate in evidenta importanta unei sarcini programate si administrarea acidului folic cu cateva luni inainte de conceptie.

Majoritatea viitoarelor mamici nu stiu ca sunt insarcinata pana la sfarsitul primei luni de sarcina sau chiar pana in luna a doua, atunci cand tubul neural este aproape inchis in totalitate.

Deci, daca iei acid folic cand esti insarcinata in luna a doua, este prea tarziu.

Doctorii recomanda tuturor femeilor care planuiesc sa ramana insarcinate sau celor care vor sa aibe un copil in viitor sa inceapa sa ia zilnic 400 micrograme de acid folic.

Articol publicat exclusiv online.

Comentarii:

  • laviniajoi 28 mai 2009 la 10:19

    Buna, eu am aflat ca sunt insarcinata doar cand aveam deja 5 saptamani, si numai atunci medicul mi-a recomandat acid folic. Oare e prea tarziu?
  • simonaturcitumarţi 10 martie 2009 la 17:29

    eu iau acid folic de vro 2-3 luni.Am fost sa-mi fac analizele inainte sa ma apuc sa fac un bebe si doctora mi-a dat sa iau acid folic..acum eu sunt cu sufletul la gura cum se zice astept sa vad daca am bebic sau nu.AM facut astazi 2 teste si la amandoua mi-a iesit liniuta a doua mai putin vizibila dar oricum se vedea destul de binisor.MAI ASTEPT 1-2 ZILE SI MAI FAC ALTELE....NU MAI AM RABDARE NE DORIM DIM SUFLET UN BEBIC MIC MIC MIC,,.....
  • cristinaluni 16 februarie 2009 la 22:26

    super articolul

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

NOU! Ai un gravatar? Scrie în formular adresa de email asociată, şi comentariul tău va ieşi în evidenţă. (adresa de email nu va fi făcută publică)