Placenta - prima punte dintre tine si copilul tau

Pana in momentul cand oul (ovulul fertilizat) ajunge in uter, el s-a divizat deja intr-un manunchi de celule. O parte dintre aceste celule se ataseaza de peretele uterin (de obicei, in partea superioara) formand "trofoblastul". Acesta dezvolta cili (ca niste degete) care "se ingroapa" adanc in peretele uterin.

Din aceasta ingemanare stransa intre embrion si peretele uterin se va forma ulterior placenta, care nu este altceva decat o punte intre mama si copil, punte traversata de un sistem complex de vase de sange.

In esenta, asadar, placenta este formata din celule fetale. Nu intamplator testele pentru depistarea anomaliilor cromozomiale ale fatului constau in recoltarea unei mici portiuni din placenta (la inceputul sarcinii, in saptamanile 6-11) si in analizarea ei (placenta si fatul fiind identici din punct de vedere genetic).

Odata formata, placenta continua sa se mareasca, pentru a acoperi nevoile fatului in continua crestere.

Placenta atinge grosimea maxima la 32 de saptamani, dupa care incepe sa se subtieze usor.

Articol republicat cu acordul revistei Mami, 2007

Comentarii:

 • victoriamarţi 21 iulie 2009 la 20:11

  am 32 de saptamini si daca mi se permite sa fac dragoste cu sotul meu
 • loredanavineri 17 aprilie 2009 la 17:55

  de acum vreau sa stiu acest lucru despre placenta.
  cu drag,Loredana
 • CRISTALluni 09 martie 2009 la 14:12

  Sunt insarcinata in 25 sapt. cu gemeni,placentele sunt separate ,una anterioara si una posterioara.Acum o sapt. am facut morfologie fetala la dl dr.Adrian POP ,totul a iesit f bine ,bebelusii sunt sanatosi si dezvoltati f bine pt varsta sarcinii,unul are 671gr(fetita) si baiatul661gr. CE am retinut si m-a pus pe ganduri ,desi dl dr. nu a comentat nk,este ca placentele au gradul 2-3 de maturare,iar placenta baiatului are 2 mici zone de necroza,cea mai mare fiind de 9 mm. IR-urile sunt intre 0,47 si 0,66. CE ma sfatuiti ,credeti ca am probleme,sa fac vre-un tratament? VA multumesc.
 • gabyluni 23 februarie 2009 la 14:54

  sunt insarcinata in 18 saptamani si la prinul ecograf (cand eram in saptamana 12) m-i s-a spus ca am placenta praevia.De atunci am foarte mare grija de mine si nu depun efort ,dar continui sa merg la servici. Ma simt foarte bine. Va rog, spuneti-mi din moment ce sarcina mea va creste si toata greutatea ei apasa pe placenta ,exista un pericol? Astept um raspuns. Va multumesc!
 • loredanajoi 06 noiembrie 2008 la 21:48

  Sunt insarcinata in 18 saptamani si am facut o eco de sarcina, iar la vizualizarea placentei dr a scris spatiu clar retroplacentar prezent 25 mm. Puteti , va rog, sa imi spuneti ce inseamna acest lucru? Este grav sau este ceva normal?
  Astept un raspuns.
  Va multumesc anticipat!

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat!

NOU! Ai un gravatar? Scrie în formular adresa de email asociată, şi comentariul tău va ieşi în evidenţă. (adresa de email nu va fi făcută publică)