10 mituri despre fertilitate

995 0

Poate dura cateva zile dupa ce a avut loc actul sexual pentru ca procesul conceperii sa se realizeze. Cum sperma poate rezista in corpul femeii ceva timp, poti face sex si inainte de ovulatie si ai putea ramane insarcinata.

7. Stresul provoaca infertilitate

Chiar daca stresul poate provoca intarzierea ovulatiei pentru ca hormonii sunt suprimati, nu inseamna ca si porcrearea este afectata. Situatia se schimba daca stresul iti afecteaza viata sexuala. Totusi, daca vrei sa ramai insarcinata, acupunctura, de exemplu, te poate ajuta sa te destinzi.

8. Conceperea devine mai usoara dupa primul copil

Depinde de varsta. Da, poti concepe un alt copil dupa prima sarcina, dar de la 40 de ani rezervele ovariene ating o anumita limita. In termeni de specialitate, se vorbeste despre infertilitate secundara atunci cand nu mai poti ramane insarcinata si a doua oara, acesta fiind un fenomen des intalnit.

9. Ovulatia are loc in ziua a 14-a

Ciclul menstrual obisnuit este de 28 de zile, dar organismul fiecarei femei este diferit. Astfel, ciclul poate varia de la 21 de zile pana la 35 de zile, asa ca, pentru a calcula ziua ta de ovulatie trebuie sa dai 14 zile inapoi de la ultima zi a ciclului tau. Poate fi a 12-a, a 14-a zi sau chiar a 20-a.

10. Nu poti ramane insarcinata in timpul ciclului

Cum perioada de ovulatie a fiecarie femei este diferita, ai putea ramane insarcinata si in zilele de mentruatie. In unele cazuri, ovulatia fie are loc mai devreme, fie se suprapune perioadei de menstruatie, iar cum sperma poate supravietui chiar si doua zile, totul este posibil.

Cele zece mituri clarifica intr-o oarecare masura problema fertilitatii. Romania se confrunta cu o adevarata problema a fertilitatii, inregistrand un declin serios al natalitatii. Studiile arata ca fertilitatea in cazul tarii noastre reprezinta o valoare de doar 1,3 copii la o femeie, valoare insuficienta pentru a stopa imbatranirea populatiei.

Iata care ar fi 10 dintre ,,povestirile fabuloase" care s-au format in jurul fertilitatii:

1. Sunt sanatoasa, deci fertila

Unul dintre cel mai des intalnite mituri este ideea ca daca esti sanatoasa, inseamna ca si conceperea unui copil iti este favorabila. Mananci sanatos, faci si exercitii fizice, totusi, pe masura ce inaintezi in varsta, gradul tau de fertilitate scade, indiferent de cat de sanatoasa esti.

2. Problemele de fertilitate incep de la 35 de ani

Gradul de fetrilitate se modifica de-a lungul vietii unei femei. Prin urmare, 35 de ani nu inseamna pragul de la care nu mai poti ramane insarcinata. Desi ,,varful" fertilitatii este atins pana la 30 de ani, marea majoritate a femeilor nu isi doresc sa aduca pe lume un copil atat de devreme. Chiar daca nu te gandesti sa faci un copil la 20 de ani, nu inseamna ca ceasul tau biologic incepe sa ticaie.

3. Infertilitatea este o problema specifica femeilior

Problemele de fertilitate sunt atribuite in masura egala si femeilor si barbatilor. Mai mult, exista cazuri in care ambii parteneri sufera de infertilitate. Prin urmare, ideea ca doar femeile pot fi infertile tinde sa fie mai mult o prejudecata decat un fapt adevarat.

4. Sex zilnic = sanse sigure de concepere

Desi ar putea fi chiar distractiv, contactul fizic zilnic nu ajuta femeia sa conceapa mai repede sau mai sigur. Relatiile sexuale frecvente nu potenteaza sperma barbatului. Specialistii in endocrinologie reproductiva spun ca perioada favorabila conceperii este cea de ovulatie (cuprinsa intre zilele 12-16 ale ciclului menstrual), tinandu-se cont si de faptul ca sperma poate supravietui pana la doua zile in organismul femeii.

5. Pilula poate diminua fertiliatea

Nu exista inca dovezi despre posibila afectare a gradului de fertilitate ca urmare a utilizarii pilulelor contraceptive. Este adevarat ca pilula ramane in organism 24 de ore, dar ea nu are efecte pe termen lung. Dimpotriva, pilulele pot chiar contribui la asigurarea fertilitatii. Ele sunt, adesea, folosite in tratarea unor tulburari endocrinologice precum endometrioza (prezenta unui tesut asemanator mucoasei uterine in afara localizarii sale normale, cel mai adesea in trompele uterine, ovare, la nivelul tesuturilor pelviene) care poate cauza infertilitate.

In this article

Join the Conversation