12 solutii impotriva lipsei de organizare a copilului

1350 0

Traim intr-un secol al vitezei, dar acest lucru nu poate justifica lipsa organizarii timpului. In calitate de adult, stii cat de important este sa iti planifici activitatile cotidiene si ca nu este recomandat sa faci totul la voia intamplarii. Desigur, putina spontaneitate nu strica nimanui, insa copilul tau trebuie sa invete intai lectia ordinii in agenda zilnica.

 1. Stabileste un program pentru efectuarea temelor. Pentru ca micutul scolar sa nu se plictiseasca, poti segmenta timpul alocat acestei activitati in calupuri de cate 15 sau 30 de minute, in functie de cantitatea si gradul de dificultate al temelor. Asigura-te ca stii dinainte care sunt materiile prioritare pentru a organiza timpul in favoarea lor.
 2. Indeamna-i sa deprinda obiceiul listelor. Daca te va vedea pe tine ca iti scrii liste pentru ce ai de facut, ce ai de cumparat si asa mai departe, il vei convinge ca este o metoda buna pentru a fi mai ordonat. Cumpara-i un carnetel micut, colorat, pe care sa-i faca placere sa-si noteze diverse lucruri.
 3. Pregateste activitatile din ziua urmatoare cu o seara inainte. Puteti sa treceti impreuna in revista ce ai si tu, si cel mic de facut a doua zi. Este un exercitiu bun atat de memorie, cat si de organizare.
 4. Aranjeaza un spatiu propice pentru teme la el in camera sau in orice incapere din casa. Important este ca micutul sa poata sa se concentreze la ceea ce are de facut, fara a fi distras. O platforma plata (masa, birou) este absolut necesara in aceasta zona si nu uita totodata sa-i lasi la indemana pixuri, creioane, stilouri etc.
 5. Plaseaza biletele prin casa pentru a-i reaminti diferite sarcini. "Nu uita sa duci gunoiul" sau "Hainele murdare trebuie puse in cosul de rufe" il pot ajuta pe copilul dezordonat.
 6. Invata-l pe cel mic sa eticheteze obiectele din camera sa pe categorii. Sugereaza-i sa isi ordoneze cartile sau revistele pe rafturi ori in cutii astfel incat sa stie de fiecare data unde se afla ceea ce cauta.
 7. Ofera-i spatiu suficient de depozitare in camera lui. Cutii, rafturi, sertare, toate ii folosesc pentru aranjarea jucariilor, caietelor si cartilor. Ataseaza de usa dormitorului un cuier pe care sa-si poata agata hainele care altfel ar sta aruncate pe pat sau pe scaun.
 8. Pentru a pastra un minim de curatenie, da-i o mana de ajutor o data pe saptamana. In cazul copiilor dezordonati, camerele arata de obicei cu susul in jos. Jucarii stricate pe covor, foi rupte sau mototolite pe sub birou, ori mine din creionul mecanic pe jos formeaza un tablou familiar? Atunci e cazul sa faci ceva in aceasta privinta. Roaga-l sa te ajute atunci cand aduni tot ce sta pe jos pe un ziar si apoi selectati impreuna ce merge la gunoi si ce poate fi asezat la locul sau.
 9. Un orar prestabilit este o metoda buna pentru copiii straini de organizare. Aceeasi ora de masa si aceeasi ora de culcare ii vor seta un program pe care va fi nevoit sa il respecte. Prin urmare, va invata ce inseamna sa se incadreze intr-un timp dat.
 10. Foloseste un calendar al familiei. O agenda sau un calendar de perete in care sa notezi evenimente, aniversari si alte aranjamente ii vor da un exemplu micutului tau. In scurt timp, il vei vedea ca va incepe sa isi noteze cand are o lucrare de control sau cand este ziua de nastere a colegului de banca.
 11. Nu-l cicali prea mult pe cel mic in ceea ce priveste organizarea activitatilor. Stii ca insistenta il va determina sa faca exact contrariul, prin urmare aminteste-i doar sa faca ordine frecvent in camera si incurajeaza-l sa pastreze o agenda, un carnetel sau biletele cu ceea ce are de facut.
 12. Rasplateste-i eforturile de a deveni mai organizat de fiecare data. Chiar si faptul ca incearca merita apreciat, asa ca incurajeaza-l pentru a observa rezultate cel putin asemanatoare si data viitoare.

In this article

Join the Conversation