3 rețete cu pepene, vedeta fructelor de august

Pepenele este vedeta lunii august, cu siguranță. Dulce și răcoritor, nu e de mirare că cei mici îl papă cu plăcere! Iată trei rețete rapide.

2081 0

Vrei să încerci ceva inedit? Încearcă rețete cu pepene, foarte gustoase și foarte simple!

Foarte bogat în apă (92 %), pepenele roşu este un fruct extrem de zemos şi de răcoritor. Bogat în vitamine: vitamina C (11 mg la 100 g, cu concentraţii care pot ajunge la 31 mg), vitamine din grupul B, provitamină A, vitamină E. Chiar dacă nu în cantităţi mari, conţine şi minerale (potasiu, magneziu, calciu, fosfor) şi oligoelemente (fier, zinc, cupru, mangan). Se numără printre fructele cele mai sărace în glucide (30 de calorii la 100 g – practic, pepenele roşu e mai „lejer” chiar și decât fructele roşii).

Pepenele galben are un aport caloric ceva mai mare (circa 48 de calorii la 100 g). Este o sursă excelentă de provitamina A, 100 g de fruct putând acoperi jumătate din necesarul zilnic. Mai conține vitaminele C și pe cele din grupul B, minerale în cantități notabile (în special potasiu) și oligoelemente (fier, zinc, cupru, mangan, iod, bor). Conținând un gram de fibre la suta de grame, pepenele galben este eficient în accelerarea tranzitului intestinal.

3 rețete cu pepene

1. Salată de pepene galben

Ai nevoie de: 1/2 pepene galben, trei piersici mari, două mere ionatan, o banană, 200 g frişcă, opţional, zeama de la o lămâie
Cum procedezi: tăie pepenele în felii, apoi în cubuleţe, îndepărtând, fireşte, seminţele şi coaja. Curăţă de pieliţă piersicile şi tăie-le felii. La fel și merele. Din pepenele galben şi o banană fă un piure. Peste acest piure, adaugă frişca şi bucăţile de fructe. Opţional, poi adăuga şi zeama de la o lămâie.

rețete cu pepene
2. Limonadă cu pepene roşu

Ai nevoie de: 500 g miez de pepene, sucul de la o jumătate de lămâie, 3 linguri de miere, o lămâie verde, 5 cuburi de gheaţă.
Cum procedezi: curăţă miezul de pepene de seminţe şi taie-l cubulețe. Pune în blender pepenele, sucul de la o jumătate de lămâie, mierea şi gheaţa. Mixează bine. Toarnă limonada în pahare, taie lămâia verde rondele şi pune-o în limonadă.

rețete cu pepene

3. Îngheţată de pepene galben

Ai nevoie de: zeama şi miezul de la un pepene galben mare; 1 l lapte; 8 ouă; 250 g zahăr; un baton de vanilie; 300 g frişcă vegetală
Cum procedezi: amestecă laptele cu ouăle, vanilia, 200 g de zahăr şi pune amestecul pe foc, până se omogenizează, pentru a obţine o cremă de vanilie. Pune apoi amestecul la răcit. Separat, trece pepenele prin sită, pudrează-l cu 50 g zahăr şi lasă-l la rece 30 de minute. Adaugă frişca şi amestecă totul cu crema de vanilie. Pune totul în forme şi introdu-le la congelator. Nu uita să le scoţi din 30 în 30 de minute şi să amesteci compoziţia pentru a sparge acele de gheaţă.

rețete cu pepene

Foto: Guliver / Thinkstock

In this article