3 solutii ca sa-i dezvolti istetimea

1010 0

Trebuie sa afli insa ca exista si mijloace mai la indemana si mai putin costisitoare care il ajuta sa-si dezvolte istetimea.

Cantecele

Cele pe care i le fredonezi puiului tau la culcare sunt un start bun pentru dezvoltarea lui ulterioara. Pe langa faptul ca au un efect relaxant, ele au menirea de a-i cultiva simtul armoniei si sunt primele forme de educatie estetica pe care micutul le primeste. Cantecele il ajuta sa-si dezvolte auzul fonematic si astfel sa-si insuseasca limbajul intr-un mod distractiv si placut. Ele pot trezi chiar si talentele nebanuite si cine stie? Poate va deveni un al doilea Pavarotti sau Mozart.

SFAT

Incearca sa canti impreuna cu micutul tau in masina, in excursii si nu te speria daca nu stii prea multe cantece. Poti face tu insati o melodie pe versuri proprii, folosindu-te de ceea ce s-a intamplat sau de ceea ce ai de gand sa faci cu piticul tau. Vei fi surprinsa sa constati ca el te va urma si va deveni un compozitor de invidiat. In felul acesta il vei ajuta sa-si dezvolte imaginatia, memoria si limbajul.

Sunt alte doua componente care il ajuta pe micutul tau in procesul dezvoltarii. Ele pot fi reperate atat in poezii, cat si in cantecele si au ca rezultat o insusire mai rapida a limbajului prin diferentierea mai usoara a sunetelor care compun cuvintele. Ele il ajuta pe copil sa faca distinctii fine intre cuvinte intregi si sunete, sa inteleaga mai bine importanta pe care intonatia si expresivitatea o au in comunicare. Tot ele sunt cele care usureaza mai tarziu procesul de invatare al scrisului. Prin secventialitatea pe care o contin, rimele si ritmul participa si la dezvoltarea aptitudinilor matematice de mai tarziu si a ordinii mentale. Aceasta ordine mentala stimuleaza, la randul ei, dezvoltarea proceselor gandirii.

SFAT

Poti incerca sa insotesti asa-zisele „rime de gradinita” cu gesturi sugestive, in conformitate cu continutul poeziei. De asemenea, il poti incuraja chiar pe copil sa gaseasca rime la diverse cuvinte, lucru ce il va amuza, dar il va si ajuta sa-si imbogateasca vocabularul, plasticitatea si fluenta gandirii. De asemenea, folosirea gesturilor in comunicare este un element important al limbajului nonverbal pe care micutul tau si-l va insusi prin imitatie, dezvoltandu-si, in acest fel, expresivitatea.

Nu numai ca ii plac foarte mult puiului tau, dar se pot transforma si ele in instrumente foarte utile de stimulare a memoriei, a atentiei si de dezvoltare a vocabularului. Citirea repetata a povestii sau a poeziei preferate il va ajuta pe copil sa inteleaga cuvintele mai grele, dupa cum demonstreaza recente studii de psihologie. Citirea aceleiasi povesti stimuleaza si descoperirea relatiilor cauzale dintre evenimente si personaje, ceea ce duce la dezvoltarea gandirii si a logicii. Faptul ca micutul tau doreste sa i se citeasca aceeasi poveste demonstreaza setea lui de cunoastere. Cand se va plictisi de respectiva poveste, inseamna ca a extras din ea tot ceea ce se putea si trebuie sa treci la o noua etapa.

SFAT

Poti incerca sa te joci cu puiul tau si sa cititi impreuna. El poate completa propozitiile unor povesti pe care deja le-a auzit de mai multe ori. Ii vei stimula astfel memoria. Daca vrei sa ii pui la incercare si imaginatia, poti sa-l rogi sa compuna un nou final pentru poveste sau sa construiasca o continuare a ei. Nu esti curioasa sa afli de la micutul tau ce vor face Ileana Cosanzeana si Fat-Frumos dupa nunta?

In this article

Join the Conversation