400 de copii se nasc anual cu sindromul Down

225 0

Motivul: trebuie sa plateasca 1.100 de lei pe interpretarea rezultatelor. In plus, investigatia poate pune sarcina in pericol. Sindromul Down, care mai este cunoscut si sub denumirea de mongolism, nu trebuie perceput ca o boala in adevaratul sens al cuvantului, spun specialistii. Acesta apare in momentul conceperii, din cauza prezentei suplimentare a cromozomului 21.

Mai exact, o persoana cu sindrom Down are 47 de cromozomi, spre deosebire de 46 (23 de la mama si 23 de la tata), cati ar trebui sa existe in mod normal. Persoanele care sufera de aceasta afectiune ies in evidenta foarte usor, din cauza aspectului fizic diferit.

Forma fetei usor alungita, gatul, bratele si picioarele scurte, statura mica si tonusul muscular scazut sunt doar cateva dintre caracteristicele tulburarii. De asemenea, majoritatea copiilor cu sindrom Down au un coeficient de inteligenta sub medie, iar mai bine de jumatate din ei se nasc cu afectiuni ale inimii.

„Desi deprinderea abilitatilor profesionale si integrarea in societate le va lua mai mult timp decat persoanelor sanatoase, cei nascuti cu sindrom Down pot duce un trai normal. Iar speranta de viata a adultilor cu sindrom Down poate depasi 60 de ani”, spune profesor doctor Radu Vladareanu, seful Clinicii de Obstetrica-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti. Anual, in Romania se nasc aproape 400 de copii cu acest sindrom.

Citeste articolul integral aici

In this article

Join the Conversation