5 jucării care le cultivă inteligența și creativitatea copiilor

6168 0

Jucăriile nu îi ajută pe copii doar să își alunge plictiseala și să se distreze, ci sunt o parte esențială în dezvoltarea fizică și intelectuală a micuților.

Mulți părinți știu însă cât de greu este să îi convingi pe copii să aleagă acele jucării care îi și educă, nu doar pe cele cu care este distractiv să se joace. Din fericire, există jocuri care îmbină distracția cu procesul de învățare, iar copiii pot beneficia enorm de pe urma lor. O jucărie bună îi va dezvolta atenția, îl va ajuta să găsească soluții mai rapid la probleme, îi va cultiva creativitatea, imaginația și inteligența. Iată care sunt cele mai bune alegeri de jucării pe care i le poți oferi copilului tău:

Nu ai cum să dai greș cu unul dintre aceste trenulete electrice de jucarie, colorate, distractive și pe care le poți alege și în funcție de vârsta copilului tău. El va trebui să construiască o cale ferată și să îmbine piesele astfel încât trenul să nu întâmpine obstacole, lucru care îi dezvoltă foarte mult inteligența și capacitatea de a găsi rezolvări rapide la situații neprevăzute. În plus, pentru că șinele de tren pot fi organizate în mai multe forme originale, cel mic va trebui să își pună la bătaie imaginația. Iar simpla îmbinare a pieselor cere o dexteritate și o exersare aparte a funcțiilor motorii, astfel că micuțul tău va avea numeroase beneficii de pe urma unei astfel de jucării.

Poate că puzzle-urile nu sunt tocmai jucăriile preferate ale copiilor, însă depinde foarte mult și de puzzle-ul pe care îl alegi. De exemplu, o imagine cu un peisaj urban sau cu un castel nu va fi la fel de atragătoare pentru copii ca personajul lor preferat din desenele animate. Puzzle-urile se numără printre jocurile care le cresc IQ-ul celor mici, deoarece îi învață să gândească rațional. Când faci un puzzle nu îți folosești doar atenția, ci și abilitățile cognitive, memoria și îți îmbunătățești concentrarea. Iar pentru că orice joc este mai distractiv în doi, părintele este cel care trebuie să îl inițieze pe cel mic în rezolvarea puzzle-ului, arătându-i cum se îmbină piesele și cum trebuie să le caute.

O tablă magnetică de desenat pentru copii este o alegere bună pentru micuții care descoperă culorile și desenul. Pe lângă faptul că le solicită atenția și concentrarea și îi ține ocupați mai mult timp, desenul le dezvoltă o bună coordonare a membrelor, dexteritatea, imaginația și creativitatea, dar și memoria. Când cei mici desenează un obiect sau un personaj fără să aibă modelul în față, ei își exersează memoria și atenția la detalii pentru a reproduce cât mai fidel în desen. Iar în cazul copiilor introvertiți, pictura sau desenul îi ajută să se exprime mai ușor și să învețe să comunice mai ușor prin artă. Marele avantaj al desenului pe tablă este că aceasta este foarte ușor de șters, iar greșelile pot fi corectate imediat, iar acest lucru este în sine o activitate distractivă pentru cei mici.

Jocurile cu plastilină și-au pierdut din popularitate în ultimii ani, însă beneficiile lor nu ar trebui ignorate de niciun părinte. Plastilina este un mod excelent pentru ca cei mici să își întărească mușchii și să își pregătească mâinile pentru alte activități precum scrisul sau desenatul. De asmenea, plastilina are un efect calmant și terapeutic asupra copiilor, așa că mulți pediatri recomandă acest joc micuților anxioși sau introvertiți. Iar pentru că încurajează socializarea între copii, modelarea plastilinei poate fi o metodă bună pentru a-ți ajuta copilul să lege mai ușor prietenii, dar și să îi încurajezi creativitatea și coordonarea dintre privire și mâini.

Monopoly, Scarbble sau alte board games sunt potrivite pentru copiii mai mari, însă aceste jocuri le testează abilitățile de a-și face strategii și de a le ajusta în funcție de ce se întâmplă pe parcursul jocului. Aceste jocuri sunt și un mod excelent de a petrece timpul în familie și îi ajută pe copii să socializeze mai bine, dar și să învețe lucruri noi. La Monopoly, de exemplu, ei vor învăța să își gestioneze banii, Scrabble le dezvoltă vocabularul, iar Rummy îi învață să numere.

Copilului tău ce jucărie i-ar plăcea cel mai mult dintre acestea?

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: George Burba

In this article