5 lucruri de stiut despre acidul folic

8483 1

1. Anticonceptionalele au efecte negative asupra nivelului de acid folic din sange. Daca te-ai folosit de ele inainte de a-ti dori sa ramai insarcinata, este mai mult decat indicat sa faci o cura cu multivitamine.

Incepi cura, care sa contina obligatoriu si acid folic, cu 8 saptamani inainte de conceptie si pe tot parcursul primului trimestru. Doza zilnica indicata este de 400 micrograme (mcg) pe zi.

2. Acidul folic e implicat in prevenirea cancerului cervical (de col uterin). Aparitia unor celule anormale la suprafata colului uterin poate evolua in cancer, daca e netratata. Se detecteaza prin testul Papanicolau si se trateaza eficient prin suplimentarea aportului de acid folic (0,8-3 mg/zi).

3. Acid folic gasesti in legume si fructe. El e insa distrus prin fierbere, frigere sau coacere, de aceea trebuie sa consumi zilnic legume si fructe verzi sau sa iti iei necesarul de 0,4 mg (0,6 daca esti insarcinata) de acid folic din suplimente sintetice.

4. Bine de stiut: organismul tau absoarbe cu mult mai multa usurinta acidul folic sintetic decat pe cel natural.

5. Legumele ce contin acid folic sunt stevia, spanacul, gulia, graul incoltit, lintea, sparanghelul, salata, broccoli, fasolea si mazarea.

In this article

Join the Conversation

1 comment

  1. Tanyaw Răspunde

    Buna ziua.acidul folic ajuta la reglarea menstruatiei?