5 motive ca sa-l dai la gradinita

931 0

Iata cateva avantaje care te vor face sa iti schimbi pararea despre mersul la gradinita.

1. Solitudine versus Sociabilitate

Principala achizitie a copilului dupa intrarea la gradinita este sociabilitatea. Aceasta latura este cu atat mai importanta, cu cat depinde de ea integrarea ulterioara a copilului in societate. De felul cum micutul se integreaza la gradinita depinde foarte mult modalitatea in care el se va raporta mai tarziu la oamenii din jurul lui, la problemele si sarcinile in fata carora viata il va aduce.

2. Haos versus Reguli

Daca tu nu ai avut timp sau nu ai stiut prea bine sa formezi anumite conduite ordonate, spiritul de disciplina si dragostea pentru reguli, gradinita va face tocmai acest lucru. Orarul strict pe care copilul va fi nevoit sa-l respecte, ordinea ce domneste in jurul lui si disciplina pe care va trebui sa o adopte ca urmare a convietuirii in „comunitate” vor face din copilul tau un mic soldatel, care nu va mai face mofturi in privinta orelor de mancare si de somn. Aici trebuie sa-ti spun insa ca este mai bine ca el sa aiba unele deprinderi formate de acasa!

3. Monotonie versus Stimulare

Daca acasa era obisnuit sa vada aceleasi lucruri, sa asculte aceleasi povesti si sa vada aceleasi chipuri, in gradinita, micutul va fi pus in fata unei noi lumi, plina de tentatii, de noutati ce ii vor trezi curiozitatea si il vor indemna spre explorare. Fiecare copil va aduce ceva nou, o noua experienta care va fi impartasita si din care ceilalti vor invata.

Fiecare noua informatie pe care educatoarea o aduce va fi un punct castigat in experienta lui de viata. Fiecare carte de colorat sau de povesti, fiecare jucarie si fiecare joc il vor tine pe micutul tau treaz pentru a recepta si a intelege cat mai mult din miracolul si fascinatia noii lumi care i se infatiseaza.

 

Acasa era cu siguranta centrul universului. Obisnuit ca toata lumea sa roiasca in jurului lui, sa fie rasfatat si sa i se faca toate poftele, micutul prichindel se putea usor transforma intr-un micut tiran ce stie sa speculeze fiecare moment de slabiciune al celor din casa.

Odata ajuns la gradinita el va fi invatat sa imparta, sa ofere si sa primeasca. Va afla cat de important este sa imparti cu altii jucariile pentru a te putea bucura mai mult de frumusetea jocului. In scurt timp, piticul va sti ca nu toata lumea se invarte in jurul lui si se va transforma din acel micut centrat pe propria persoana intr-un copil deschis catre lumea din jurul sau.

5. Dependenta versus Independenta

Probabil ca nici tu, nici alte mamici nu obisnuiesc sa-si invete copilul sa fie independent de foarte mic. Recunoaste ca-ti place sa fii in preajma lui, tot ce faci pentru el faci cu placere si nu te fericeste gandul ca intr-o zi va fi pe picioarele lui. Ce poate fi mai frumos decat sa simti cat ii esti de „necesara”? Copilul invata in anii de acasa sa se descurce in mare parte doar prin tine.

Cand ajunge la gradinita lucrurile se schimba. Acolo ti se arata cum sa te descurci singur. Asadar, odorul tau va trebui sa manance singur, sa se duca la baie singur, sa rezolve anumite sarcini singur! Daca ai dubii ca va reusi singur si-l cocolosesti tinandu-l intre „fustele” tale, faci una dintre cele mai mari greseli din „cariera” ta de mama.

 

In this article

Join the Conversation