5 reguli cand incepi diversificarea

2678 0

O sa ti se para ciudat sa fierbi o firimitura de carnita de pui, dar in prima zi nazdravanul tau trebuie sa incerce noul aliment si nu sa se sature cu el. Asa ca vei incepe cu cate una, doua lingurite in prima zi si in zilele urmatoare cresti progresiv cantitatea. Teoretic, suna bine, dar ce faci daca nazdravanului ii place mai mult decat te-ai fi asteptat si sta cu gurita deschisa, asteptand si urmatoarea lingurita?

O solutie ar fi ca in prima zi sa-i introduci alimentul cel nou intre mese sau dupa o masa, astfel incat sa nu fie prea flamand si sa treaca mai usor peste refuzul tau. O alta varianta ar fi sa ai pregatit un fel de mancare pe care deja nazdravanul tau il poate manca in cantitate mai mare si sa i-l oferi dupa alimentul cel nou.

4. Bine ai venit, lingurita!

Diversificarea este un moment excelent pentru a-i face cunostinta micutului cu lingurita, viitoarea lui prietena, pe care isi va exersa indemanarea de a o duce plina la gurita. Deci ii oferi sucul de fructe cu lingurita si nu cu biberonul! Singurul aliment care poate fi dat cu biberonul este lapticul.

5. Diversificare, nu intarcare

Daca ai inceput diversificarea nazdravanului, nu inseamna ca nu mai trebuie sa-l alaptezi. Din contra, alaptarea va continua, preferabil pana spre varsta de un an anisor. Laptele de mama este in continuare excelent pentru el, doar ca nu mai este suficient de bogat in energie si substante nutritive pentru a-i asigura cresterea.

Momentul introducerii lor si ordinea in care puiul face cunosctinta cu noile alimente nu sunt deloc intamplatoare.

1. Nu mai devreme de 5-6 luni

Prima problema a diversificarii este alegerea momentului in care incepi sa-i dai micutului noi alimente. Tendinta este de a incepe cat mai devreme. "Ce rau poate sa-i faca un pic de suc de mere?" Banalul mar este pentru organismul micutului o noutate absoluta, pentru care trebuie sa fie pregatit.

Specialistii sunt unanim de acord ca diversificarea unui copil hranit exclusiv la san nu trebuie sa inceapa mai devreme de varsta de 6 luni. Micutii hraniti cu lapte formula pot incepe diversificarea un pic mai devreme, adica pe la 5 luni.

2. Cate un singur aliment

Alimentele noi se introduc pe rand, niciodata cate doua sau mai multe. Daca micutul nu tolereaza un aliment, vei sti, cu siguranta, despre care este vorba si vei evita sa i-l dai in perioada viitoare. Deci niciodata doua alimente noi odata!

In this article

Join the Conversation