7 aprilie, Ziua Mondiala a Sanatatii

442 0

In 2014, Ziua Mondiala a Sanatatii are drept slogan “Muscatura mica, amenintare mare”.

Oficialii OMS au luat decizia popularizarii acestui mesaj in conditiile in care aproximativ jumatate din populaţia globului este expusa riscului de infectare cu malarie, febra dengue, febra galbena, borrelioza si leishmanioza.

Tantarii, mustele, capusele, melcii de apa dulce sunt principalii vectori (animale capabile sa transmita boli).

Desi, in special, sunt probleme specifice zonelor sarace ale lumii acestea s-au extins prin turism, comert si migratie. 

Este valabil si pentru Romania

Tema propusa este de interes si pentru noi! Paduchii, puricii, capusele nu ocolesc Romania.

Astfel, este foarte important sa stii  cum sa previi intepaturile de capusa – aceasta face parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paienjenii – arahnide, din subclasa acarieni. O parte din capuse nu transmit boli si nici nu determina aparitia unor probleme grave de sanatate gazdei. Altele insa, reprezinta principalul vector al bolii Lyme sau al unui tip particular de menigoencefalita.

De asemenea, recunosti socul anafilactic? Reactiile organismului la intepaturile de insecte pot fi dintre cele mai variate, de la un mic punct rosu, pana la edem, mancarime sau chiar reactii care ameninta viata copilasului!

Mesajele cheie de Ziua Mondiala a Sanatatii 2014

Tantarii, mustele, capusele, melcii de apa dulce pot transmite boli care afecteaza grav sanatatea si pot duce chiar la deces.

Malaria, febra dengue, febra galbena si leishmanioza pot fi prevenite. Acestea afecteaza, in special, zonele cele mai sarace ale lumii.

Mai mult de jumatate din populatia lumii se afla sub risc. Pericolul creste in conditiile dezvoltarii turismului, comertului si migratiei.

Protejeaza-te! Dormi sub o plasa contra tantarilor si insectelor; poarta haine cu maneca lunga; foloseste lotiuni si spray-uri contra insectelor.

In this article

Join the Conversation