7 lucruri despre convulsiile febrile la copii

1201 0

 In jur de 30% dintre copiii care au trecut printr-o convulsie febrila vor mai avea si alte episoade. Exprimat altfel, 1 din 25 de copii se confrunta cu un episod de convulsie febrila pana la 5 ani.

Episoadele de convulsii febrile la copii sunt mai frecvente intre 6 luni si sase ani, dupa care ar trebui sa inceteze.

Se repeta mai des atunci cand exista un isoric familial, daca prima convulsie a aparut la o temperatura relativ scazuta sau daca s-a intamplat cand avea sub 18 luni de viata.

Nu confunda convulsia febrila cu epilepsia, care este o afectiune neurologica in care apar convulsii repetate fara nicio cauza externa. Riscul aparitiei epilepsiei se dubleaza la un copil care a trecut printr-o convlusie febrila, dar numai in 1-2% dintre cazuri.

Daca nu apar alte complicatii, convulsiile febrile la copii pot sa tina pana la 10 minute. Majoritatea dureaza mai putin sau se termina chiar in cateva secunde.

In timpul unei convulsii, creierul trece printr-un scurtcircuit electric. Aici se gasesc miliarde de neuroni, care creeaza si primesc impulsuri electrice. Diferite zone din creier sunt conectate tocmai cu ajutorul acestor impulsuri. O descarcare electrica ratata poate duce la declansarea unei convulsii febrile.

Convulsiile nu afecteaza functiile creierului.

In this article

Join the Conversation