9 simptome pe care nu trebuie să le ignori la copil

6111 0

După nopţi nedormite, febră apărută din senin, vizite la urgenţă în miez de noapte cu copilul tău, ai învăţat să faci diferenţa între alarmele false şi cele adevărate. Ştii ce trebuie să ai în casă pentru orice eventualitate şi cum trebuie să procedezi în diferite situaţii.

Dar, dragă mami, bazează-te pe instinctul tău! Îţi cunoşti bebeluşul şi tu ştii cel mai bine cum se comportă la o răceală, când îi ies dinţişorii, când plânge de răsfăţ, de foame sau de durere şi, dacă ai cea mai mică suspiciune, dacă ţi se pare că este ceva neobişnuit în comportamentul lui, nu ezita să mergi la doctor. Dacă tu simţi că puiul tău nu e bine, sunt şanse foarte mici ca instinctul de mamă să te înşele!

9 simptome care trebuie să te îngrijoreze

Temperatura ridicată

Situaţii care reprezintă urgenţe medicale: temperatură mai mare de 38 de grade la un copil mai mic de 3 luni; 38,3 grade la un copil cu vârsta între 3 şi 6 luni; 39,4 grade la copilul cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi doi anişori. La copiii de peste doi ani, dacă micuţul este hidratat corespunzător şi se comportă normal, temperatura nu reprezintă o urgenţă, totuşi nu ar strica o vizită la medic.

Temperatura nu cedează

Dacă temperatura nu cedează la 4, maxim 6 ore de la administrarea antitermicelor, fă-i o vizită medicului. Poate fi un semn că infecţia este prea puternică pentru organismul lui şi medicul o să vrea să-i facă o examinare amănunţită.

Temperatură asociată cu alte simptome

Prezintă-te imediat la medic dacă temperatura este asociată cu dureri de cap, înţepenirea gâtului sau erupţii pe piele. În cazurile foarte grave, poate fi semn de meningită.

Aluniţe noi sau care se schimbă

Urmăreşte aluniţele de pe pielea copilului tău, iar dacă observi schimbări – o aluniţa neregulată sau cu margini neregulate, care nu are o singură culoare – mergi la un control deoarece există riscul unui cancer de piele.

Dureri bruşte de stomac

În cazul în care copilul tău acuză dureri bruşte în partea  inferioară, dreaptă, pune-l să sară. Dacă nu poate să facă asta de durere, acesta poate fi semn de apendicită. Chiar dacă apendicele este în partea dreaptă, jos, durerea poate începe în zona buricului şi să migreze spre dreapta. Un virus obişnuit  se manifestă, de obicei, prin febră, vărsături, durere de stomac şi diaree. Cu apendicita, e puţin altfel: uneori, este diaree, apoi dureri abdominale, vărsături, durere şi febră. Dacă observi aceste simptome, anunţă imediat medicul, deoarece apendicita avansează rapid.

Urinare slabă

Gură şi buze uscate, urinare rară, o fontanela plată (într-un copil), piele uscată, vărsături sau diaree. Aceste simptome sunt asociate cu deshidratarea şi trebuie să fie tratate rapid.

Buze albastre

Dacă zona din jurul gurii este albastră sau decolorată, iar respiraţia este dificilă (copilul îşi suge pieptul şi abdomen), gâfâie sau şuieră, te afli în faţa unei urgenţe medicale. Reţine că probleme de respiraţie sunt mult mai îngrijorătoare atunci când sunetele provin de la piept şi plămâni, nu de la nas şi sunt adeseori cauzate de sufocare, o reacţie alergică, un atac de astm (care pot să apară atât la copii, cât şi la bebeluşi), pneumonie, tuse convulsivă. 

Umflarea feţei

Umflarea limbii, a buzelor, a ochilor, însoţite de vărsături sau mâncărime trebuie să te îngrijoreze deoarece aceste simptome semnalează adesea o reacţie alergică gravă (şoc anafilactic). Simptomele pot include umflarea feţei, dar şi probleme respiratorii şi urticarie severe şi au nevoie de atenţie imediată. 

Vărsături după ce a căzut

Dacă un copil sub şase luni a căzut, dacă sunt prezente modificări neurologice evidente, cum ar fi confuzie sau pierderea cunoştinţei, dacă apar vărsături reprezintă, din nou,situaţii de urgenţă şi trebuie să mergi la cea mai apropiată unitate medicală. 

 

 

In this article

Join the Conversation