A inceput sezonul conjunctivitelor

259 0

Praful, polenul, sporii si alte particule purtate de vantul de primavara sunt factorii care cauzeaza aparitia conjunctivitelor. Acestea sunt asociate frecvent cu alergiile sezoniere. Simptomele bolii incep sa apara imediat dupa contactul cu factorul alergen. Membrana conjunctivala, o mucoasa ce mentine umiditatea la nivelul globilor oculari se inflameaza, la fel si pleoapele, iar clipirea devine dificila.

Ochii pot fi rosii, pot da o senzatie de arsura si de mancarime, iar secretia lacrimala este atat de abundenta, incat poate afecta vederea. De obicei, alergenii pusi in miscare de aerul uscat de primavara afecteaza si alte mucoase, nu doar pe cea conjunctivala.

De aceea, personele care au conjunctivita pot suferi si de inflamari ale mucoasei nazale si ale cailor respiratorii. De asemenea, persoanele afectate isi pot simti nasul infundat, pot avea rinoree, mancarime si pot stranuta in mod repetat, acestea fiind cele mai frecvente simptome ale unui tip de alergie, numita „febra fanului”.

Spre deosebire de conjunctivitele alergice, conjunctivitele infectioase, produse de virusuri si de bacterii sunt contagioase. Conjunctivita virala este una dintre cele mai frecvente infectii oculare si este determinata frecvent de virusurile gripale si paragripale. In plus, aceasta afectiune este si una dintre primele manifestari ale racelilor sezoniere si, in cazurile comune, dispare fara probleme.

Citeste articolul integral

In this article

Join the Conversation