ABC-ul socializarii armonioase

874 0

Daca raspunsul este afirmativ, tu trebuie sa te schimbi si, o data cu tine, si restul familiei. De ce? Pentru ca el nu face decat sa reproduca atitudinea celor ce-i sunt modele: mama, tata, rudele apropiate. In detrimentul unui comportament abuziv, autoritar, agresiv, incearca sa-i dezvolti atitudinile impaciuitoare si corectitudinea, buna-cuviinta si respectul.

Toleranta fata de opiniile celorlalti copii trebuie incurajata mai ales atunci cand fiecare vrea sa impuna jocul sau regulile jocului – „Daca nu vrea sa va jucati cu LEGO-ul, nu-i nimic. Joaca-te tu cu mingea acum si arata-i LEGO-ul maine.”

Respectul fata de persoanele in varsta se educa printr-o relatie apropiata cu bunicii sau cu alti membri de varsta a treia ai familiei, fata de care in primul rand voi, parintii, manifestati intelegere si respect.

 

Presupune recunoasterea greselilor si dorinta de a le repara, ca si capacitatea de a admite ca altcineva a avut merite mai mari intr-o situatie data. Nu-i tine partea doar pentru ca e copilul tau si ajuta-l, cand e cazul, sa inteleaga de ce nu are dreptate.

Generozitatea nu trebuie impusa si, cu atat mai putin, descurajata. Daca a ales sa dea o jucarie, nu-l certa. Spune-i cat de fericit este cel care a primit-o si care nu a avut niciodata o jucarie asa frumoasa. Periodic, cand alegi lucrurile din casa pe care te-ai hotarat sa le donezi, roaga-l sa puna si el un obiect personal in pachet.

Tendinta de a ocroti pe cei mai slabi ca el trebuie educata.

Responsabilitatea fata de un animal il va transforma radical; daca este prea devreme pentru a avea un catel, ia-i un hamster sau o broscuta testoasa. Invata-l sa-si hraneasca micul prieten, sa-i curete culcusul.

Prietenia este poate cel mai important element pentru ca viata lui sociala sa fie implinita. Asa ca incurajeaza-l sa aiba prieteni.

 

In this article

Join the Conversation