Activitati extrascolare pentru copii de gradinita si scoala primara

4082 1

Ai fost foarte incantata cand ai gasit o activitate extrascolara potrivita pentru copilul tau. Te-ai gandit ce i s-ar potrivi, te-ai asigurat ca-i place si lui, dar intr-o zi te trezesti ca nu mai vrea sa mearga. Daca ar fi sa ne luam dupa statistici, intr-un caz din trei, copiii care incep o activitati extrascolare se plictisesc dupa un timp si renunta. 

Activitati extrascolare pentru copii de gradinita si scoala primara alese.. cu cap

Daca unicul criteriu de alegere a unei activitati extrascolare este aceea de a-i face pe plac nazdravanului tau, nu trebuie sa uiti ca dispozitia unui copil se poate schimba de la o clipa la alta: la inceput poate sa fie curios, apoi interesul lui sa scada si apoi sa se plictiseasca de-a dreptul. Poate ca fetita ta a vazut un desen animat frumos cu balerine si decide ca vrea sa devina balerina, dar apoi isi da seama ca este prea greu pentru ea si nu o atrage.

Trebuie sa intelegi care sunt nevoile copilului tau, sa descoperi ce activitati extrascolare i s-ar potrivi: este competitiv – poate i se potriveste un sport individual care pune competitia pe primul loc; este timid – un sport de echipa in care conteaza efotul comun (un copil timid pus intr-o competitie directa cu altul, intr-un sport precum atletismul, se poate intimida si poate o sa vrea sa renunte); are inclinatii artistice – cauta un curs de creatie.

Familiarizarea cu activitatea
Inainte de a-l inscrie arata-i ce optiuni are. Lasa-l sa discute cu alti copii care practica deja o activitate extrascolara si ajuta-l sa cantareasca avantajele si dezavantajele oricarei alegeri: program obligatoriu, profesori, exercitii care trebuie facute, timp pentru joaca, performante obtinute etc.

Angajamentul
Daca nazdravanul tau a aflat ce presupune activitatea, stie care sunt plusurile si care sunt minusurile, el trebuie sa inteleaga ca a face o anumita activitate inseamna sa-si ia un angajament. Deci, daca a promis ca o sa mearga, trebuie sa se tina de cuvant.

Fii diplomata
Faceti pacturi. Nu inseamna sa-i dai „mita”, ci sa incheiati niste intelegeri de bun simt: "Eu promit sa merg cu tine de doua ori pe saptamana si sa-ti cumpar ceea ce ai nevoie pentru curs. Tu promiti sa termini cursul."

Vrea sa renunte?
Cand isi exprima dorinta de a renunta, asculta-l. S-ar putea sa fie niste motive banale, care te vor face sa zambesti: teama de a cere profesorului/ instructorului sa meraga sa faca pipi. Daca banuiesti ca problema lui nu este reala, ci vrea sa mearag la cursul prietenului sau, incearca o abordare diplomata si empatica: "Inteleg ca vrei sa mergi la cursul lui Luca, dar ar fi pacat sa renunti tocmai acum. Ai devenit atat de bun! Poti sa-i spui si ca nu excluzi posibilitatea de a schimba cursul daca s-a schimbat anul.

 

In this article

Join the Conversation

1 comment

  1. Irina Costa Răspunde

    Imi place sa imi petrec timpul cu cel mic si sa ne jucam impreuna, sunt cele mai frumoase momente pe care o mama le poate avea. Spre exemplu, ne-am facut un obicei sa mergem in weekend la aceste activitati, sunt foarte faine

    Haideti si voi!