Adoptia si acomodarea copilului

684 0

Dupa ani de suferinta, dezamagiri si tratamente nereusite iti ramane o singura solutie: adoptia. Nu e usor sa infiezi un copil. Ar trebui mai intai sa treci peste prejudecatile bine inradacinate pe la noi: „Cine stie pe cine voi creste, cine stie din ce familie provine, ce defecte ascunse are…”. Mai ales pentru cuplurile care si-au facut atata timp sperante ca pana la urma vor reusi sa aiba un copil al lor, din carnea si sangele lor.

Pasul hotarator

Cand, dupa ani de sperante desarte sfarsite in deceptii dureroase, cei doi au luat in fine hotararea adoptiei, urmeaza alte luni, lungi de parca nu se mai termina, in timpul carora trebuie sa treaca prin furcile caudine ale verificatorilor: psihologi, medici, asistenti sociali, temuta Comisie pentru protectia copilului.

Sunt, in sfarsit, acceptati ca posibili candidati, isi alcatuiesc un dosar si asteapta. Uneori, aceasta asteptare dureaza luni intregi. Alteori, lucrurile se intampla mult mai repede. Dar, oricat de greu a fost pentru parintii adoptivi, greul adevarat de-abia acum urmeaza, si pentru parinti, si pentru copil.

El, copilul. Pentru ca, asa cum scrie intr-o brosura a Comisiei pentru protectia copilului, un copil infiat este, in primul rand, un copil abandonat. Un copil care a stat in bratele mamei si, dintr-o data, aceasta a disparut, l-a lasat. Poate pentru bebelusii de cateva zile lucrurile se pot rezolva mai repede.

Nu putem fi insa niciodata prea siguri ca indepartarea de mama, inlocuirea acesteia cu o alta mama, nu le va da peste cap micul lor univers. Pentru copiii mai maricei, care au apucat sa simta caldura bratelor mamei, sa-i recunoasca vocea si mirosul, sa-i auda bataile inimii, pentru acesti copii abandonul va fi traumatizant.

Cei mai multi dintre ei vor accepta cu greu o alta mama: poate dintr-un instinct de aparare – sa nu fie iar dezamagiti – , poate din neincredere sau pur si simplu pentru ca nu o pot uita pe MAMA. Depinde de parintii adoptici sa-i convinga.

Familia

Cu vremea, si cu multa dragoste, copiii vor invata sa se lase iubiti, parintii cei noi vor invata sa le castige increderea si vor forma, cu totii, o familie adevarata. Iar toate greutatile prin care au trecut in acest timp vor fi fost uitate.

In this article

Join the Conversation