Ai uitat cat de mult iti iubesti sotul?

365 0

In sufletul mamei guverneaza doua sentimente majore: dragostea fata de tatal copilului, dar mai ales iubirea coplesitoare, neconditionata, fata de puiul ei.

Inainte de orice, ea simte nevoia de a iubi si ocroti vulnerabilitatea noii fiinte. Este o stare naturala, inscrisa firesc in structura psihica feminina, la fel cum este inscrisa genetic si producerea de lapte dupa ce ai nascut!

Si totusi, calitatea iubirii fata de partenerul de cuplu nu se schimba; dimpotriva, el este cel care i-a daruit conditia de mama, asa ca, normal, si sentimentele fata de acesta pot deveni mai profunde.

Este adevarat insa ca, in fata provocarilor imediate din primele saptamani sau chiar luni dupa nastere, orice mama, prinsa in noile griji si in noile sentimente, aproape ca „uita” cat de mult isi iubeste sotul. Treptat, totul revine la normal, treptat, cel ce s-a simtit „dat la o parte” isi va regasi locul intr-un alt fel de ardoare a sentimentelor, imbogatita.

Este insa nevoie de rabdare, de intelegerea a ceea ce se petrece si de persistenta participarii la miracolul care s-a petrecut: nasterea unei noi fiinte. Nimic nu leaga pe doi oameni mai mult decat dragostea reala fata de fiinta pe care au creat-o impreuna.

Fii prezent din punct de vedere afectiv. Sunteti doi parinti. Copilul nu este un rival, el este inca o legatura indestructibila intre voi doi. Iubindu-l pe el si participand cu inima deschisa la cresterea lui, intri in acel sentiment comun de parinte care va va lega si mai mult. Invata sa-i spui mamei copilului tau ca o iubesti, dovedeste-i ca esti alaturi de ea in aceasta noua aventura comuna.

Este important ca si cel mic, indiferent daca este bebelus, copil de o schioapa sau adolescent, sa resimta direct iubirea dintre cei doi parinti. De mic este important sa traiasca intr-o atmosfera de incredere, de tandrete, de iubire impartasita, de fericire.

Daca vorbim de pudoare, este bine sa rezervam acest termen mai ales pentru situatia de a nu-l face martor la excesele de furie, de nervi sau la scenele sexuale din cadrul cuplului.

Dar este foarte bine pentru starea lui sufleteasca sa vada ca parintii se saruta, se mangaie si se iubesc. Lumea devine un loc mult mai sigur, iar el creste ocrotit de siguranta existentei unei relatii calde si impartasite intre cei doi adulti.

In this article

Join the Conversation