Ajuta-l sa-si dezvolte limbajul

982 0

Inca de pe vremea cand nimeni nu banuia ce comoara porti in pantece, te-ai surprins, desigur, vorbind cu puiul tau. Micutul iti raspundea la mangaieri sau te anunta zbatandu-se usor ca este nemultumit de zgomotul din jur. Dupa nastere, nimeni nu stia mai bine decat tine de ce plange, daca scanceste sau doar gangureste, daca vrea in brate sau, pur si simplu, cere sa-l mangai.

Cu alte cuvinte, inca din primele clipe ale existentei lui, voi doi ati comunicat. Fara vorbe sau macar gesturi ajutatoare. Acestea au venit si ele mai tarziu ca un sprijin, o data cu nevoia de a impartasi mai multe. Asa se face ca de la comunicarea intuitiva, care nu a disparut si nu va disparea niciodata, copilul tau a pasit spre limbajul nonverbal exprimandu-si dorintele si starile prin mimica, expresivitatea fetei, a privirii si a gesturilor. Nu de putine ori, ai simtit ca pricepe tot ce-i spui, chiar daca nu rosteste inca nimic.

In general, un copil sanatos si normal dezvoltat este capabil de la 1 an jumatate sa pronunte cuvinte simple (substantive) legate de viata din imediata lui apropiere, sa reproduca zgomote, sa imite sunete/onomatopee (cu-cu, mac-mac, muu etc.). Dar cum il poti ajuta oare sa-si dezvolate capacitatea de comunicare verbala?

Sfatul specialistului: Este momentul in care se recomanda jocurile „de-a suflatul”. Acestea fac sa apara spontan sunetele de care copilul se va folosi in rostirea corecta de mai tarziu. Concomitent, sunt indicate toate jocurile care implica si antreneaza musculatura obrajilor, a buzelor, a limbii. De dezvoltarea acestora este legata rostirea cuvintelor. Este important ca prichindeilor sa li se povesteasca si sa li se exemplifice prin imagini, sa li se recite poezii scurte, cu rime simple, rostind cuvintele rar, cu un ton cald.

La fel de important pentru dezvoltarea capacitatii de a vorbi este ca momentul intarcatului, al trecerii de la alimentatia lichida la cea semisolida si solida sa nu fie amanat ptrea mult. Muschii masticatori joaca si ei un rol insemnat in articularea sunetelor. De aceea, bebelusii trebuie sa invete la timp sa mestece si sa inghita.

De la 2 ani copilul incepe sa asocieze cuvintele si chiar sa formeze propozitii simple cu un substantiv si un verb (mama da, tata vede). Dupa inca o jumatate de an, in vorbire apare negatia NU si pronumele asociat unui verb (da-mi, da-i). Este momentul in care specialistii recomanda ca parintii sa dedice mai mult timp comunicarii cu cei mici.

Sfatul specialistului: Negatia din vorbirea copilului nu trebuie sa ne mahneasca si, sub nici o forma, ea nu trebuie interzisa. Adultul trebuie sa inteleaga ca micutul este o personalitate aparte, un om cu propriile asteptari si nevoi. Parintele este deci dator sa-si inteleaga copilul, sa-l asculte cu rabdare si atentie, sa-l ajute, sa vina in intampinarea dorintelui si nevoilor acestuia, dar sa nu se substituie lui, sa nu faca in locul copilulului ceea ce acesta trebuie si poate sa faca.

Cuvintele noi sau cele mai „grele”, trebuie rostite rar, accentuand si repetand. Este total nerecomandata folosirea de catre parinti a diminutivelor care nu fac decat sa lungeasca si sa complice pentru copil, rostirea cuvintelor. Nerecomandat este si ca parintii sa repete vorbirea stalcita a copilului, oricat de „nostima” ar fi.

Nu in ultimul rand, o data ce copilul a invatat cuvantul nou, acesta trebuie introdus intr-un context, alaturat altor cuvinte, fapt care duce la imbogatirea exprimarii si extinderea cunoasterii. Tot intre 2 si 3 ani, micutul trebuie sa socializeze, sa intre in legatura cu cat mai multi copii si adulti, altii decat cei din familie.

Sfatul specialistului: „Lumea din afara casei trebuie sa devina o realitate in care copilul tinde sa se integreaze. Dezvoltarea vorbirii depinde de dezvoltarea emotionala a copilului, de motricitate, de interactiunea cu ceilalti. Limbajul nu este altceva decat o expresie a nivelului de dezvolatre generala a celui mic. Doar atingand nivelul optim, la 3 ani copilul stie ca EU este cuvantul-marca pentru sine. „

Nu putine sunt cazurile in care intre 2 – 3 ani la unii copii apare balbaila. La aceasta varsta nu este nefiresc, balbaiala facand parte din procesul de maturizare. Cu alte cuvinte omuletul nostru are prea multe de spus si practic nu pridideste sa pronunte repede tot ce vrea sa comunice.

Sa nu uitam ca zestrea limbajului pasiv al copilului este cu mult mai bogata decat limbajul activ pe care-l foloseste, ca el rosteste cu mult mai putine cuvinte decat cele pe care le cunoaste si ca in dorinta lui de a vorbi mai repede si mai bine intervin aglomerari de sunete.

Sfatul specialistului: In aceste situatii copilul trebuie doar temperat si sfatuit pe un ton cald sa repete rar, fara graba ce doreste sa spuna. Tot la aceasta varsta pot sa apara in vorbirea copilului injuriile. Ele sunt deocamdata doar o simpla provocare in dorinta de a atrage atentia.

Pentru a le elimina din vocabular specialistii recomnda parintilor sa le ignore. Fara o reactie de raspuns, de orice fel – de suparare, de indignare sau de amuzament – copilul va sterge din memorie cuvantul care nu-i este de folos. Apoi, isi va continua cautarile spre cunoastere.”

In this article

Join the Conversation