Alaptarea. De cand? Pana cand?

1411 0

Nimic intre mese! Acesta este principiul recomandat de pediatri. Chiar daca afara este o zi caniculara si in casa termometrul urca lejer la 30 de grade, nici macar atunci ei nu te sfatuiesc sa ii dai apa: este bine ca tu sa bei mai multe lichide si sa-l alaptezi mai des. Laptele tau are o cantitate suficienta de apa pentru a-i satisface setea. Suzeta si biberonul sunt si ele pe lista „de interdictie”!

Singurele admise a insoti mesele de lapte in primele 5-6 luni de viata sunt: vitamina D, fierul si fluorura de sodiu. Vitamina D se da oral (400-1400 UI/zi la recomandarea medicului) pentru profilaxia rahitismului. Fierul se da la toti sugarii in jurul varstei de 5-6 luni si se continua minimum 3 luni (la prematuri, de la 1 1/2 – 3 luni si continua pana la 12 luni). Nou-nascutul la termen se naste cu un anumit depozit de fier (format cu precadere in ultimele saptamani se sarcina), care se epuizeaza in jurul varstei de 5-6 luni si de aceea alimentatia trebuie suplimentata cu fier.

Fluorura de sodiu se recomanda tuturor sugarilor incepand cu varsta de 2-3 saptamani si este foarte utila in prevenirea aparitiei cariilor dentare. Odata inceputa administrarea de fluorura de sodiu, ea nu trebuie intrerupta (mai mult de cateva zile) pana in jurul varstei de 12 ani. Intreruperea ei inainte de aceasta varsta poate duce la o explozie de carii.

Ba dimpotriva, ei sunt "cazati" chiar din prima lor ora de viata impreuna cu mama, astfel incat ea sa-i cunoasca nevoile, sa invete sa-l iubeasca si sa-l alapteze "la cerere". O replica fara drept de apel data alaptatului "la ore fixe", recomandat pana nu demult.

De cand?

Simplu! Il pui la san din prima lui ora de viata! In primele saptamani de viata micutul poate "lua masa" chiar si de 15-16 ori in decursul a 24 de ore! Ulterior mesele se mai raresc (8-12 ori) avand o durata eficienta de 10-20 de minute la fiecare san. Pentru a mentine o buna secretie lactata, sanii trebuie goliti corespunzator si de aceea se recomanda ca la aceeasi masa micutul sa se infrupte din ambii sani.

Mamicile care alapteaza pentru prima data sunt si cele care nu pot aprecia daca pruncii lor primesc destul lapte. De aceea, am pregatit pentru ele un mic inventar de semne care sa le spuna daca micutul este multumit sau nu. In cazul in care indoielile persista sau se confirma temerea ca odorul tau nu castiga suficient in greutate, mergi degraba la medic!

Pana cand?

Lapte si numai lapte (nici macar apa) pana in jurul varstei de 5-6 luni. Dupa aceasta varsta poti incepe diversificarea alimentatiei. Intarcarea se va face gradat si cat mai tarziu posibil – pediatrii cu experienta insista asupra avantajelor importante pe care le are administrarea chiar si a unor cantitati mici de lapte de mama pana dincolo de un an – un an si jumatate (chiar 2 ani)!

In this article

Join the Conversation