Alaptarea mixta

3751 0

Lapte de san versus laptele praf

Trebuie sa stii ca trecerea de la hranirea bebelusului cu laptele natural la cel praf poate fi, intr-o oarecare masura, chiar benefic, daca se face la momentul potrivit. Pe masura ce suplimentii pe care micutul/micuta ii primesc din laptele de san, ei incep sa-si dezvolte anticorpii de care au nevoie pentru a lupta impotriva infectiilor.

Pediatrii recomanda ca, obligatoriu, alimentatia bebelusului sa inceapa cu alaptarea si, treptat, sa se treaca la formula (laptele praf), iar explicatia sta in faptul ca bebelusii au tendinta de a suge o cantiate mai mare de lapte din biberon decat de la sanul mamei, iar sistemul digestiv al copilului trebuie sa fie pregatit pentru o astfel de schimbare. In acest sens, trebuie sa se tina cont de faptul ca laptele praf se digera mai greu decat cel natural, prin urmare formula nu va face altceva decat sa il determine pe bebelus sa manance mai mult.

In momentul in care bebelusul trece la alimentatia cu lapte praf trebuie schimbat si regimul de hranire, in asa fel incat celui/celei mic/mici sa ii fie foame la aproximativ 2-3 ore in timpul zilei Totusi, laptele matern nu trebuie exclus, asa ca se poate apela la sistemul de alimenatie suplimentara.

Sistemul de alimentatie suplimentara Medela

Sistemul de alimentatie suplimentara Medela este dedicat suplimentarii pe termen lung a alimentatiei sugarilor cu laptele matern. Sistemul este ajustabil, regland curgerea in functie de necesitatile individuale si este recomandat in procesul de alaptare mixta, adica permite o reluare a lactatiei atunci cand exista intreruperi (in acest caz introducerea hranirii cu formula).

In cazul alaptarii mixte este important sa stii ca nimic nu este mai sanatos decat laptele matern. Copiii hraniti doar cu lapte praf sunt expusi unor riscuri de imbolnavire mult mai mari decat cei care beneficiaza de laptele mamei.

Laptele matern este bogat in:

  • Proteine care sunt mult mai usor de digerat decat, spre exemplu, proteinele laptelui de vaca. Mai mult, proteinele laptelui matern asigura doza necesara de taurina (amino acid) importanta in dezvoltarea creierului si a ochilor.
  • Grasimile laptelui matern sunt practic auto-digerate ca urmare a enzimei lipase (care descompune moleculele de grasime), prin urmare scade riscul obezitatii. Grasimile sunt, totusi, importante pentru dezvoltarea copilului mai ales pentru ca ei consuma foarte multe calorii.
  • Laptele matern contine substanta Omega 3, importanta pentru dezvoltarea creierului.
  • Vitaminele si mineralele din laptele uman se absorb mult mai bine si mai repede.
  • La fiecare alaptare, mama ii furnizeaza bebelusului milioane de celule albe care il ajuta pe cel/cea mic/mica sa lupte cu diverse boli.
  • Hormonii si enzimele continute de laptele matern contribuie la o stare de bine a bebelusului.
  • Laptele mamei ii asigura bebelusului dinti si ochi sanatosi, urechi sanatoase, iar faptul ca el contine enzime ce permit o digestie rapida, il/o protejeaza pe micut/a de obezitate.

Studiul PROBIT

Stiudiul PROBIT (Promotion of Breastfeeding Intervention Trial – Proba de Promovare a Interventiei in Alaptare) a fost initat de unul dintre medicii Institutul de Sanatate din Canada, doctorul Michael Kramer. Studiul are la baza experimentul facut in perioada 1996-1997, in Belarus, cu privire la prelungirea si apelarea in exlusivitate la alaptare. Este un studiu mediatizat si in Romania de catre Unicef. In ansamblu, prin PROBIT s-a incercat evaluarea legaturilor intre alaptarea prelungita si dezvoltarea cognitiva a copilului.

Rezultatele obtinute au demonstrat ca bebelusii care au beneficiat de o alaptare prelungita au avut o dezvoltare cognitiva mult mai buna decat bebelusii care au fost privati mai devreme de laptele matern.

In concluzie, decizia de a adopta masura alaptarii mixte trebuie sa fie extrem de rationala si trebuie luata impreuna cu pediatrul bebelusului, in mod special pentru ca cel/cea mic/mica ar putea fi alergic/a la anumite substante ale laptelui praf si trebuie schimbat tipul de formula.

In this article

Join the Conversation