Alergia la soare. 5 forme de manifestare

1416 0

Alergia la soare este mai putin cunoscuta decat alte tipuri de alergii, dar nu sunt putini cei care sufera de pe urma ei.

Dermatita cronica actinica

Seamana foarte bine cu dermatita de contact si se identifica prin aparitia unor placi ingrosate de piele uscata. Mancarimile apar la nivelul scalpului, fetei, spatelui sau gatului si pe zonele posterioare ale bratelor.

Prurigo actinic

Este caracterizat prin prezenta unor papule rosii, pruruginoase pe gat, la nivelul genunchilor, in zona urechilor sau pe brate. Uneori, se extind chiar si catre zonele care nu sunt expuse la soare, putand fi confundate cu manifestarile unei boli a copilariei.

Eruptie polimorfa solara

Este cea mai intalnita manifestare de tip alergic la contactul cu razele UV. Apare mai ales in lunile de primavara sau vara, la copiii care au dezvoltat o fotosensibilitate, la maximum cateva ore de la prima baie de soare pe care o face micutul in anul respectiv. Se individualizeaza prin aparitia unor pete mici rosietice, care dau mancarimi. De obicei, trece de la sine, fara tratament, insa odata ce a aparut primul episod, el se va repeta an de an.

Urticarie solara

Poate fi confundata sau merge mana-n mana cu arsurile solare. Simptomele se declanseaza la cateva minute de la expuenre. Petele rosietice pruriginoase dispar imediat dupa administrarea unui antihistaminic.

Alergia la soare poate semana si cu varsatul de vant

O alta forma de alergie la soare este si Hydroa vacciniforme, o reactie alergica foarte agresiva, care seamana cu varsatul de vant. Apare mai ales la cei mici, iar pustulele formate pot lasa cicatrice.

Sursa: revista MAMI, iulie 2014

Foto: Guliver/ Thinkstock

In this article