Alimentatia nou-nascutilor influenteaza dezvoltarea creierului

521 0

Acestia au descoperit ca nou-nascutii prematur ce au fost hraniti in primele saptamani de viata cu lapte imbogatit cu minerale si vitamine sunt mai inteligenti decat cei hraniti cu lapte normal.

Acest studiu a fost publicat in ultimul numar al revistei Pediatric Research si indica faptul ca aceste beneficii se inregistreaza apoi si pe perioada adolescentei. De asemenea, conform acestui studiu, o anumita zona a creierului se dezvolta mai bine in urma hranirii cu lapte imbogatit, hrana acordata in primele ore si zile ale vietii dovedindu-se hotaratoare pentru viitorul micutilor, gradul lor de inteligenta la maturitate si conditia lor sociala.

In cadrul acestui studiu au fost selectate trei grupuri de nou-nascuti prematur, un grup primind lapte imbogatit cu proteine, grasimi, calciu, fosfor, fier, zinc, cupru si alti micronutrienti, cel de-al doilea grup a primit drept hrana lapte matern normal, iar cel de-al treilea grup a primit in egala masura lapte din ambele categorii.

In urma unor teste care evalueaza inteligenta timpurie a micutilor, s-a constatat ca cei care au primit lapte imbogatit au raspuns mai bine decat ceilalti in conformitate cu criteriile de evaluare. La varsta de 7-8 ani aceasta diferenta a devenit mai evidenta in cazul baietilor – cei care au fost hraniti in primele zile de viata cu lapte matern normal au avut o inteligenta verbala in medie cu 12,2 puncte mai mica decat a celor care au primit lapte imbogatit.

In this article

Join the Conversation