Alimentatia prematurului

888 0

Laptele matern are compozitia ideala pentru nevoile sugarului, alimentatia artificiala, chiar cu cele mai bune preparate industriale de lapte pentru bebelusi, fiind inferioara calitativ. Mai mult chiar, compozitia laptelui matern variaza in functie de varsta copilului, asa ca tu, mamico, esti cea care poti sa-i asiguri cea mai buna hrana puiului tau! Contraindicatiile alaptarii sunt rarisime.

Chiar daca la inceput nici tu, nici bebelusul tau nu sunteti tocmai niste „asi” in domeniu, cu putina rabdare si atentie veti invata amandoi ce aveti de facut!

  • Nu exista si nu trebuie sa existe un orar fix al meselor. Suptul trebuie sa fie „la cerere”. Deh, micutul tau, stapanul tau! Nu are nici o justificare, de exemplu, trezirea bebelusului pentru a fi alimentat! La inceput pot fi necesare 8-10 mese pe zi, dar treptat bebelusul isi va reduce singur „cererea” si numarul de mese.
  • Cantitatea de lapte supta de bebelus poate varia de la o masa la alta, asa ca cel mai bun indicator pentru o alimentatie suficienta este cresterea lui in greutate.
  • In perioada alaptarii trebuie sa ai grija sa consumi cantitati suficiente de lichide (cel putin 2 litri zilnic), sa nu fumezi, sa nu consumi cafea si alcool, sa ai cat mai multa grija de tine insati, pentru ca puiul tau conteaza pe tine! In functie de recomandarile medicului, poti primi si un supliment de vitamine.
  • Alimentatia mixta (pe langa suptul la san, copilul primeste si biberon) trebuie inceputa doar daca sugarul creste in greutate cu mai putin de 250 de grame in doua saptamani. In aceasta situatie, la indicatia medicului pediatru, se folosesc formule de lapte praf adecvate varstei si greutatii, dar in niciun caz lapte de vaca!

In this article

Join the Conversation