Amigdalitele si polipii

494 0

Marite persistent, ele pot inflama si polipii care apoi pot sa obstureze orificiile care merg catre urechi, ducand la o frecventa crescuta a infectiilor respiratorii severe.

Semne

* Copilul va avea febra, obstructie nazala foarte importanta, astfel ca va respira pe gura, va sforai in timpul noptii.

* Este caracteristica tusea nocturna, rinita care treneaza (nu trec mucisorii), poate sa aiba tulburari de gust, de miros, sunt posibile chiar si convulsii. Infectiile curente, repetate ale urechilor vor duce, la un moment dat, la scaderea auzului.

Tratamentul de acasa

* Hidratare, umidificarea aerului din camera, antitermice.

* Daca face febra, picaturi de nas (dar bebelusului, numai la indicatia medicului). Altfel, ii vei pune numai ser fiziologic pana ajungi cu el la doctor.

* Pentru cei mai marisori, apelezi si la picaturi speciale, de nas, dar numai din cele pe care ti le-a mai recomandat doctorul. I le dai cu precautie, si nu mai mult de 3-5 zile! Sa nu abuzezi de ele, chiar daca nasucul e foarte infundat. Cu serul fiziologic e mai simplu – poti sa-i pui d ecate ori vrei.

* Mai exista insa si alte solutii: creme cu care se unge copilul pe piept, unele substante volatile (menthol, eucalypt etc.) cu care umezesti o batistuta si o asezilanga capul copilasului.

* Cu amigdalele nu e de glumit! Daca acestea sunt marite, face o alta infectie, banala. Poate sa ajunga chiar la insuficienta respiratorie.

* La sugarii foarte mici exista pericolul sa respire foarte greu in timpul somnului. Daca observi ca respira foarte rapid, geme cand respira si daca apare si invinetirea buzelor, neaparat chemi Salvarea sau, in cel mai scurt timp, duci copilul la medic. De obicei, sunt si alte semne: devine foarte apatic, nu mananca, zace etc.

* Nicio tuse a bebelusului nu trebuie lasata. Imediat te duci urgent la medic. O tuse la un copil foarte mic poate sa fie un semn de afectare joasa a cailor respiratorii.

In this article

Join the Conversation