Anemia feripriva – cea mai frecventa carenta nutritionala care apare la copiii din Romania

1169 0

Cresterea rapida a copiilor determina organismul sa aiba nevoie de tot mai mult fier. Poate ti s-a intamplat deja sa-l vezi pe cel mic obosit, fara pofta de mancare si neatent, simptome care pot sa anunte un deficit de fier in organism. 

Daca nivelul de fier  din organism este redus, capacitatea celulelor rosii ale sangelui de a transporta oxigen de la nivelul plamanilor catre celelalte organe si sisteme se reduce semnificativ. Oxigenarea deficitara a tesuturilor organismului are consecinte pe termen mediu si lung, mai ales pentru un organism in plin proces de dezvoltare – cum este cel al copilului tau. 

De ce avem nevoie de fier

Contribuie la formarea normala a globulelor rosii si a hemoglobinei, asigurand astfel transportul oxigenului în organism.

Contribuie la funcţionarea normala a sistemului imunitar.

Contribuie la un metabolism energetic normal.

Este un nutrient cu rol esential in dezvoltarea normala a functiei cognitive la copii.

Cu toate acestea, anemia feripriva (anemia prin lipsa de fier) este cea mai frecventa carenta nutritionala care apare la copiii din Romania.

 

Surse de fie pentru organism

Un copil are nevoie, in medie, de aproximativ 7-10 mg de fier/ zi.

Pentru a se asigura acest aport este recomandat ca in alimentatia copilului sa fie incluse alimente care contin fier. Alimente care fac bine in anemie sunt ficatul de pasare, carnea rosie, pestele gras, ouale, lintea, spanacul si produsele alimentare care semnalizeaza prezenta fierului pe ambalaj. 

De asemenea, trebuie sa fii atenta daca fierul se fixeaza bine si cum maresti absorbtia fierului de catre organism

Campanie de informare despre importanta fierului

Campaniei de informare "Impreuna crestem copii puternici” isi propune sa vorbeasca mamelor despre importanta fierului in alimentatie
„Din pacate, anemia feripriva reprezinta cea mai frecventa carenta nutritionala care apare la copiii din Romania, dupa cum o arata si statisticile. Campania de informare Impreuna crestem copii puternici are scopul de a sensibiliza parinţii cu privire la rolul alimentatiei in dezvoltarea armonioasa a copiilor, alimentatie care trebuie completata cu aportul necesar de fier. Alegerea unei diete bogate in nutrienti alimentari, adaptata pentru fiecare etapa de varsta pe care copilul o parcurge, poate preveni aparitia anemiei si a unor probleme de sanatate mult mai grave. In plus, este important sa cunoastem mai intai cauzele si mecanismele care stau la baza aparitiei anemiei feriprive, pentru a putea identifica ulterior cele mai eficiente modalitati de prevenire, dar si cele mai eficiente solutii terapeutice”, explica Prof. Dr. Doina Anca Plesca, medic primar pediatru, vicepresedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

 

In this article

Join the Conversation