Antibiotice permise in sarcina

29789 0

Lucrurile nu sunt atat de grave precum par. Cum clasele de antibiotice sunt destul de numeroase, unele dintre ele sunt „permise” si in sarcina. Din aceasta restransa categorie fac parte penicilinele si cefalosporinele, ba chiar si unele macrolide, cu exceptia claritromicinei) – eritromicina, spre exemplu este prescrisa in cazul in care esti alergica la peniciline. La nevoie, pot fi folosite si unele antituberculoase, precum izoniazida si etambutolul.

Exista si o clasificare a antibioticelor in functie de risc, impartita pe patru grupe.

In prima grupa se situeaza medicamentele recunoscute drept sigure in timpul sarcinii.

A doua grupa cuprinde medicamentele „relativ sigure” – experimentele pe animale nu au relevat efecte nocive, iar studiile pe oameni nu sunt inca complete (paracetamolul, de exemplu).

A treia grupa – desi studiile nu sunt complete, s-a demonstrat ca pot fi nocive pentru fat. In cazuri de urgenta pot fi folosite (etambutolul, izoniazida, rifampicina, pirazinamida, gentamicina, ketoconazol, cloramfenicol etc.).

A patra grupa cuprinde medicamentele care sunt sigur toxice sau teratogene pentru fat. Aici sunt incluse: diazepamul, fenobarbitalul, aspirina (in administrare cronica si in doze mari), ibuprofenul si indometacinul (in trimestrul III), tetraciclina, chinia (antimalaric) etc.

Antibioticele admise in sarcina: peniciline, cefalosporine, macrolide (eritromicina).

Antibiotice absolut contraindicate in sarcina: cloramfenicol, tetraciclina si doxicilina (administrate in a doua jumatate sa sarcinii afecteaza dezvoltarea oaselor si a dintilor bebelususlui tau), quinolone (ciprofloxacina, norfloxacina etc.).

Antibiotice contraindicate, dar care pot fi folosite in infectii severe (in tratamente scurt): aminoglicozidele (gentamicina, kanamicina, streptomicina etc.) – pot produce surditate la fat si afectare renala; rifampicina.

Antibiotice de evitat in trimestrele I si III: metronidazol, sulfamide (biseptol etc.), trimetoprim. Sulfamidele pot determina icter nuclear la nou-nascut.

Antibiotice de evitat in trimestrul II: nitrofurantoin si acidul nalidixic (negram).

In this article

Join the Conversation