Anxietate in sarcina

2057 0

Raspuns:

In general, cand este vorba de o sarcina, cam toate anxioliticele sunt de evitat. Stresul afecteaza din ce in ce mai multe persoane, iar incidenta tulburarilor depresive a crescut.

Anxioliticele sunt substante chimice, autorizate, care au efecte asupra sistemului nervos central. Unul dintre acestea este efectul trofic, de imbunatatire a hranirii celulelor nervoase, de refacere a anumitor tipuri de celule nervoase dupa accidentele vasculare cerebrale sau dupa accidentele traumatice cerebrale, si pot avea un efect linistitor asupra creierului, chiar antidepresiv sau antipsihotic.

Exista mai multe categorii, iar ceea ce le uneste pe toate, indiferent de afectiunea pentru care au fost create, este faptul ca actioneaza asupra celulei nervoase. De exemplu, chiar si vitaminele pot fi anxiolitice la un moment dat. Grupul de vitamine B are un efect trofic favorabil asupra sistemului nervos si periferic.

Dat fiind faptul ca exista un rasunet, uneori favorabil, iar alteori nefavorabil, al actiunii vitaminelor asupra sistemului nervos central, eu personal consider ca cel putin prima oara cand se administreaza, chiar si in cazul acestor produse, e nevoie de o recomandare medicala. Prima „statie”, cea mai importanta pentru populatie, este medicul de familie. Acesta este evident din ce in ce mai bine pregatit, are cursuri de perfectionare, are examene de atestare, deci o pregatire profesionala continua.

Pana la un anumit nivel, medicul de familie poate prescrie unele medicamente usoare, care sunt psihotrope, anxiolitice usoare, pe perioade scurte de timp. Anxioliticele sunt substantele psihotrope care scad teama pacientilor. Cei care sufera de anxietate au atacuri de panica, le este frica de societate, au alte fobii au nevoie de tratament pentru a diminua senzatia de teama fara obiect.

Unele dintre aceste medicamente, daca sunt folosite mai mult de 3-4 luni in doza mare si zilnic, pot duce la obisnuinta. Aceasta terapie este foarte buna, dar trebuie monitorizata.

De aceea, orice eliberare de medicament din aceasta clasa trebuie sa se faca pe baza unei retete bine elaborate, de catre medicul de specialitate, psihiatru, sau, in cazul in care este vorba de o gravida, de obstetricianul ce monitorizeaza sarcina. Acesta este obligat sa monitorizeze pacienta in timpul terapiei precum si doza administrata corespunzator, pe parcursul evolutie sarcinii.

Momentul intreruperii tratamentului se poate face prin psihoterapie, care ajuta persoanele depresive. „Discutia” terapeutica ajuta pacientul sa-si constientizeze problemele si sa gaseasca o solutie. Terapiile comportamentale ajuta pacientul sa obtina mai multe satisfactii in urma activitatilor depuse si sa se dezvete de atitudinile comportamentale care contribuie la adancirea starii depresive.

Terapiile interpersonale se focalizeaza pe relatiile personale ale pacientului care cauzeaza si amplifica depresia. Terapia cognitiv-comportamentala ajuta pacientul sa-si schimbe modul negativ de gandire si comportamentul care este asociat depresiei. Terapia psihodinamica se axeaza pe rezolvarea sentimentelor conflictuale pe care le prezinta pacientul. Exista o gama foarte larga de astfel de produse si fiecarui pacient i se potriveste un anume tratament, tinand seama si de alte afectiuni somatice, de activitatea pe care o desfasoara.

Va sfatuiesc deci sa va adresati medicului Dvs, care cunoaste foarte bine situatia Dvs, si care va va oferi cu siguranta cel mai adecvat tratament.

In this article

Join the Conversation