Apendicita, o surpriza neplacuta

7592 0

Adevarul-adevarat este ca apendicita (inflamarea apendicelui, respectiv a saculetului situat la intrarea in intestinal gros) este o treaba foarte serioasa. Totul e sa ai confirmarea diagnosticului inainte de a te opera, pentru ca riscul sa o faci degeaba e mare.

Simptomele unei apendicite sunt foarte asemanatoare cu ale altor afectiuni localizate in abdomen. Cele mai comune sunt gastroenterita, viroza abdominala, colica renala etc.

Cum se manifesta?

De regula, pentru orice durere intense in zona abdomenului si care dureaza mai mult de o ora, trebuie sa consultam medicul. Dar daca durerea debuteaza in partea dreapta a abdomenului inferior si se mai prelungeste si pe picior spre genunchiul drept, daca apar si contractii musculare la atingerea zonei, greata, varsaturi, febra si/sau constipatie, putem sa ne gandim la o apendicita.

Ce analize se fac?

Pentru confirmarea diagnosticului nu sunt insa suficiente doar semnele clinice mentionate. Este nevoie si de o analiza de sange (hemoleucograma). Aceasta ne arata clar daca este vorba despre o infectie in organism, adica de o crestere a numarului de globule albe peste normalul de 10.000-12.000/mm cub.

Daca acesteia i se adauga si un examen ecografic si o analiza de urina, medicul va sti clar ca este vorba despre o apendicita, care trebuie operata sau o alta afectiune.

Analiza de siguranta

In caz de indoiala, pacientul trebuie tinut sub observatie medicala intre 24 si 48 de ore. Pentru fixarea cauzei si localizarea infectiei se poate face si o celioscopie, care face clar diferentierea intre o apendicita si o infectie a trompelor ovariene, de exemplu.

In this article

Join the Conversation