Apendicita: simptome si tratament

1591 0

Ce este apendicita?

Intalnita frecvent la copii, incepand cu varsta de 3 ani, apendicita este inflamatia unei „pungute” atasate intestinului, numita apendice. Acesta escrescenta nu indeplineste nici o functie in procesul de digestie. Si, de aceea, poate fi scoasa printr-o operatie chirurgicala simpla.

Simptomele apendicitei

Iti vei putea da seama de faptul ca micutul tau are apendicita dupa durerile din partea dreapta inferioara a abdomenului. Iradierea poate ajunge pana in cosul pieptului (epigastru) sau in regiunea ombilicala. Avand in vedere ca, la o varsta atat de frageda, copilul nu poate spune cu exactitate unde il doare, este bine sa-i observi expresia fetei (grimasele) si miscarile de aparare (va evita pozitiile dureroase).
Exista si cazuri cand apendicele este pozitionat anormal – in partea stanga sau in dreapta-sus (subhepatic) – durerile aparand ori in partea stanga ori sub ultimele coaste din partea dreapta. Durerea este insotita de febra moderata – in jur de 38°C – care poate lipsi in formele grave.
In forma cronica a apendicitei, crizele dureroase sunt mai reduse ca frecventa si intensitate, dar, in cele din urma, orice forma cronica se va transforma in una acuta. Iar in aceasta ultima faza, durerea va fi continua, prezenta si in repaus si din ce in ce mai accentuata, cu iradiere de-a lungul piciorului drept (in spatele coapsei).

Tratamentul apendicitei

Singura cale de tratament a apendicitei este interventia chirurgicala. Este de preferat ca aceasta sa se efectueze inainte de faza acutizata, pentru a evita riscul unor complicatii.

 

In this article

Join the Conversation