Ascuns si mortal: pe scurt, despre cancer ovarian

864 0

In fiecare an sunt diagnosticate aproximativ 238.000 de cazuri noi de cancer ovarian in lume. In Romania sunt raportate anual 1850 de cazuri noi de cancer ovarian – incidenta acestei boli in tara noastra fiind de 10.3 cazuri la 100 000 de locuitori – cu 1020 decese cauzate cancerului ovarian, aceasta boala reprezentand a 5-a cea mai frecventa localizare a cancerului la femei, potrivit Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de cancer (FABC).

Rata de mortalitate foarte mare

Chiar daca statisticile nu arata atat de amenintator, cancerul ovarian este inspaimantator prin rata mare de mortalitate: rata de supravietuire dupa primii 5 ani de la diagnosticare este de doar 45% (in comparatie, rata de supravietuire dupa 5 ani a [acientelor cu neoplasm mamar este de 89%)! Daca ar fi depistat la timp, sansele de supravietuire ar fi mai mari, problema este ca acesta este depistat in majoritatea cazurilor prea tarziu, neavand simptome specifice. Astfel el se dezvolta si se extinde "nederanjat", fiind diagnosticat doar atunci cand este prea tarziu pentru pacienta.

Privit din aceasta perspectiva, intentia actritei Angelina Jolie de indepartare a ovarelor (recent, aceasta s-a supus unei duble masectomii) nu pare nici exagerat, nici absurd. Mama actritei, Marcheline Bertrand, a murit in 2007 din cauza cancerului ovarian. La randul ei, Angelina Jolie, a facut un test medical care a scos la lumina faptul ca riscul de a contracta cancer la san este de 87% si cancer ovarian, 50%.

Cele mai frecvente tipuri de cancer ovarian

Cea mai frecventa forma de cancer ovarian este reprezentata de cel epitelial care se dezvolta din celulele de la suprafata ovarului (din epiteliu).

Al doilea tip de cancer ovarian este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvolta din celulele ovariene care produc ovulele.

Al treilea tip de cancer ovarian, tumorile stromale, este rar si se dezvolta din tesutul de sustinere al ovarului.

 

In this article

Join the Conversation