Astmul bronsic, intalnit in special la copii

617 0

Societatea Romana de Pediatrie si cea de Pneumologie au prezentat la Cluj-Napoca rezultatele partiale ale unui studiu efectuat pe un esantion de 34.000 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 7 ani si 13 si 14 ani si au constat ca jumatate din numarul copiilor depistati cu astm nu stiau, la inceputul campaniei, ca sufera de aceasta boala.

Studiul, care inca se mai deruleaza pentru cercetarea si altor aspecte, este primul proiect national privind prevalenta astmului bronsic la copiii din Romania si a fost realizat in perioada octombrie-decembrie 2006. In cercetare au fost implicati 74 de investigatori, medici pediatri, pneumologi si alergologi.

Studiul a mai aratat ca 7,2% dintre copiii cu varste cuprinse intre 6 si 7 ani din Romania sufera de astm, in timp ce procentul pentru grupa de varsta 13-14 ani este de 6,8%. Cel mai mare numar de copii cu astm, pentru grupa 6-7 ani, s-a inregistrat in Ardeal si Muntenia: 8,3% si, respectiv, 7,8% din total. Pentru grupa 13-14 ani, cele mai mari valori au fost localizate in Dobrogea (7,2%) si Moldova (7%).

Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica ce isi are frecvent debutul in copilarie. Chiar si in perioadele in care copilul nu prezinta simptome, procesul inflamator este prezent si poate produce modificari ireversibile la nivel pulmonar. Astmul bronsic nu se vindeca, dar poate fi mentinut sub control cu un tratament adecvat.

In declansarea bolii, un rol important revine factorilor genetici, iar pe acest fond o serie de factori favorizanti precum: prematuritatea, poluarea excesiva, infectiile virale la sugar, fumatul in timpul sarcinii, dar si expunerea copilului la fumul de tigara.

Primul pas in tratarea astmului este indepartarea factorilor declansatori, in special a alergenilor. De aceea, ideal ar fi ca parintii sa incerce sa observe in ce circumstante particulare se declanseaza simptomele respiratorii repetitive, sustin specialistii.

In this article

Join the Conversation