Astmul bronsic la copii: simptome si tratament

3159 0

Copilul tau nu e racit, dar tuseste cat e noaptea de lunga. In plus, respira greu. Aceste simptome pot sa conduca la diagnosticul de astm bronsic, maladie care e bine sa fie tratata cat mai din timp.

Tratament pentru astm bronsic

Cum ii controlezi tusea

Umidifica aerul in camera unde sta de obicei copilul. Daca nu poti sa investesti intr-un umidificator, atunci lasa pe calorifer un bol de apa pe care s-o schimbi in fiecare zi.

Evita siropurile antitusive deoarece inhiba curatarea naturala a cailor respiratorii.

Daca tusea persista mai mult de doua-trei saptamani, vorbeste cu pediatrul care va trebui sa elimine posibilitatea unei infectii. Apoi, copilul va trebui sa fie supus unui examen spirometric – masurarea capacitatii respiratorii. Astmul fiind de cele mai multe ori o boala alergica, e necesar sa iei cateva masuri de precautie.

Indeparteaza din camera copilului lucruri care ar putea tine praf: covoare, perdele, pernele cu puf sau pene. Fa curatenie mai des si aspira praful chiar si de pe pereti.

Evita plantele si renunta la animalele de companie.

Ce faci daca respira cu dificultate

Este normal ca orice copil sa respire greu dupa un efort, dupa ce alearga sau sare. Dar, daca se opreste brusc din joaca, pune mana in dreptul pieptului si sufla greu iar apoi se simte anormal de obosit, atunci sigur are o problema.

De obicei, astmul bronsic este declansat de o viroza respiratorie sau de o expunere la un alergen, cum ar fi polenul.

Este posibil ca primele crize astmatice sa fie trecute cu vederea pentru ca se confunda usor cu raceala. La copiii mici, 2-3 ani, boala este usoara, crizele de tuse sunt de mica intensitate si trec de la sine. Dar, netratata la timp, boala se agraveaza, puseele de tuse sunt tot mai frecvente, manifestandu-se in special noaptea.

Ca mama, e esential sa intelegi ca astmul bronsiceste o boala usor tratabila. Inscrie copilul in programe de exercitii pentru cresterea eficientei respiratorii. Evita produsele iritante in camera copilului, aerul poluat, nu fuma (deloc, daca se poate) langa copil, nu-i oferi alimente alergenice.

Asigura-i puiului tau confort si curatenie.

Reguli generale:

  • Incurajeaza-l sa petreaca mult timp in aer liber, sa se joace, sa invete sa cante la un instrument de suflat.
  •  Inotul este sportul recomandat pentru suferinzii de astm, deci inscrie copilul la astfel de cursuri.
  • Evita expunerea copilului la polen, praf, fum, vopsele, deodorante.
  • Nu trata copilul dupa ureche. Chiar daca crizele de tuse pot fi rarite prin inhalarea aerosolilor bronhodilatatori, acest tip de medicatie trebuie recomandat de medic.

 

In this article

Join the Conversation