Avort terapeutic si dupa 24 de saptamani, in interesul fatului sau al mamei

4855 0

„Nu constituie infractiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie, pana la varsta de 24 de saptamani, sau intreruperea ulterioara a cursului sarcinii in interesul mamei sau al fatului.” Comisia a apreciat ca prin aceasta modificare a adus o imbunatatire textului din proiectul intocmit de Ministerul Justitiei, care avea urmatorul cuprins: „Nu constituie infractiune avortul terapeutic efectuat de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie.”

Textul propus de Ministerul Justitiei permite efectuarea avortului terapeutic indiferent de varsta sarcinii, oferind medicului posibilitatea de a recurge la o asemenea interventie oricand ar fi necesara din motive terapeutice.

Textul propus de comisie limiteaza posibilitatea efectuarii avortului terapeutic pana la varsta de 24 de saptamani a sarcinii, dupa care adauga o noua prevedere, conform careia va fi permisa si „intreruperea ulterioara a cursului sarcinii in interesul mamei sau al fatului.” Adaugirea comisiei ridica multe semne de intrebare si de mirare totodata.

1. Intreruperea ulterioara a cursului sarcinii in interesul mamei este o formulare mult prea generala si neclara, pentru ca expresia „in interesul mamei” poate insemna orice interes, deschizand larg poarta interpretarilor diverse si abuzurilor. Intreruperea sarcinii dupa 24 de saptamani ar putea fi justificata doar prin considerente terapeutice, dar nu prin „interesul mamei” in general, fara a se preciza natura acestui interes.

Prin comparatie, textul initial propus de Ministerul Justitiei era mult mai clar, deoarece permitea avortul pe toata durata sarcinii, conditionat de existenta unor ratiuni terapeutice. In consecinta, adaugirea facuta de comisie nu aduce nici o imbunatatire sub acest aspect, ci introduce elemente de imprecizie si confuzie.

2. Adaugirea comisiei referitoare la intreruperea sarcinii in interesul fatului ni se pare de-a dreptul o aberatie, care nu ar avea ce sa caute intr-o lege. Ideea ca avortul ar putea fi comis „in interesul fatului” ni se pare din start una absurda. Cum ar putea fi inteleasa intreruperea sarcinii ca fiind in interesul fatului? Suna la fel cum am spune ca uciderea unei persoane este in interesul ei.

In this article

Join the Conversation