Îngrijirea bebelușului: ce faci dacă îi curg ochii?

Cele mai mici semne de neliniște la bebe creează mari probleme pentru mame. Cum ar fi ochișorii care îi curg. Iată ce trebuie să știi.

117558 0

În cazul în care lui bebe îi curg ochii, trebuie să știi că de vină poate fi o inflamație a membranei care acoperă globul ocular și interiorul pleoapelor.

Deşi aţi putea crede că este ceva grav, apariţia acestor scurgeri este ceva firesc la mulţi nou-născuţi. Se recomandă igienizarea frecventă a ochişorului cu comprese sterile, pe care s-a picurat ser fiziologic (întotdeauna de la colţul intern mai curat către cel murdar pentru a evita întinderea secreţiilor) şi masarea de câteva ori pe zi a colţului intern al ochiului. În mod normal, situaţia se va remedia de la sine relativ repede. Până prin luna a şasea, ar trebui ca lucrurile să reintre în normal. Dacă situaţia persistă, e cazul să vă adresaţi unui medic. Uneori, poate fi nevoie de intervenţie chirurgicală pentru desfundarea canalului.

Când este infecţie?

Se poate întâmpla ca motivul apariţiei acestor scurgeri să fie o infecţie căpătată chiar în timpul naşterii de la secreţiile vaginale ale mămicii. În astfel de cazuri, e bine să urmăreşti şi celelalte simptome. Copilul este iritat, are ochiul roşu, pleoapele sunt inflamate şi scurgerile nu par să înceteze? În această situaţie, trebuie să mergi la medicul oftalmolog. Doar el poate recomanda un tratament pe bază de picături cu antibiotic menite să trateze afecţiunea. Igiena trebuie să fie şi în acest caz riguroasă. Blocarea canalului lacrimal, stagnarea secreţiei şi igiena precară pot duce şi ele la infectarea pleoapelor şi la inflamarea lor. Cel mai frecvent, aceste inflamații sunt bacteriene sau virale. Conjunctivita virală poate apărea la orice vârstă. Copiii sunt cei mai predispuși la astfel de neplăceri, din cauza imunității scăzute.

Conjunctivita neonatală

Nou-născuții fac conjunctivită din cauza unei infecții (gonoreea sau Chlamydia) luate de la mamă în timpul nașterii. Ar trebui să observi acest lucru ca pe o scurgere de puroi din ochi, aproximativ la o săptămână după naștere. Sfatul nostru este să te adresezi medicului pentru a stabili un diagnostic. Un alt motiv pentru care îi curg ochii este și înfundarea canalelor glandelor lacrimale. Acest ultim motiv se va rezolva (de obicei) de la sine, înainte de împlinirea unui an. Consultul la oftalmolog este indicat.

Conjunctivita alergică

Apare atunci când micuții sunt sensibili la polen, praf, detergenți sau alte substanțe. După stabilirea unui diagnostic de către medic, vei ști ce tratament ai de urmat.

Cum îl tratezi când îi curg ochii

De multe ori, lucrurile se rezolvă de la sine. Dar e bine să-i cureț ochii foarte bine de acele scurgeri. Sunt neplăcute și creează disconfort. Cu un bețișor de urechi îmbibat în ser fiziologic sau ceai de gălbenele, realizeză un lavaj ușor al ochiului. Dacă nu dispare de la sine în două-trei zile, medicul îi va recomanda unguente și un tratament.

Sfaturi utile:

  • Spală mâinile înainte și după ce-i faci igiena ochilor;
  • Folosește tampoane sau bețișoare de urechi pentru fiecare ochi în parte;
  • Poți preveni formarea secrețiilor prin curățarea zilnică a ochilor cu ser fiziologic;
  • Folosește obiecte individuale de igienă.

In this article