Bebelusi nascuti inainte de termen

16592 0

Brusc, un prichindel tresare. „Nu are nimic. Viseaza…”, sopteste ca pentru sine Cornelia Preda, medic primar neonanolog, mamica temporara a prichindeilor aflati aici.

In cutia speciala de sticla – in care aparatele asigura „locatarului” conditii cat mai apropiate celor din uterul mamei (temperatura, umiditatea, gradul de oxigenare, nivelul septic propice etc.) – copiii cresc in siguranta pana recupereaza intarzierea produsa de nasterea inainte de termen. Adica inaintea celor 40 de saptamani standard de sarcina, de-a lungul carora puiul de om creste pana atinge nivelul de dezvoltare la care sa suporte singur viata in „aer liber”.

Taramul omuletilor usori ca fulgul

„Baietelul acesta s-a nascut la 32 de saptamani, cu 1.700 grame. Acum merge bine. Nu ne face probleme”, imi spune doctorita Preda pe cand deschide hublourile celui mai apropiat incubator, sa verifice perfuziile unui omulet de dimensiuni miniaturale. Aplicate peste vene invizibile, la picior, manuta si frunte, fasiile de leucoplast imobilizeaza acele speciale prin care micului pacient i se administreaza antibiotice si un complex concentrat de substante nutritive.

„E impresionant, mai ales cand nu esti obisnuit cu privelistea. Dar, cu siguranta, nu-l doare nimic. Altfel, ar face un scandal monstru!”, adauga doctorita zambind si aranjand cu delicatete mana pe care miniatura de baietel tocmai voia sa si-o treaca peste frunte.

Cand nou-nascutul prematur este foarte mic, iar venele lui de negasit, perfuziile sunt practicate direct in vena ombilicala, singura care permite fixarea unui dispozitiv de perfuzare. Chiar daca este inca incomplet dezvoltat, bebelusul este alimentat si normal, la intervale de cel mult 3 ore. Laptele mamei ii asigura acestuia si buna functionare a intestinului. Altfel, acesta s-ar atrofia prin nefolosire. „

Asta este si motivul pentru care mamicile prematurilor sunt nevoite sa stea in spital cate 2-3 luni, pana ce copiii lor ajung la greutatea si dezvoltarea normala”, imi explica doctorita Preda, trecand la un alt incubator in care doarme micutul Parole. „Ei, noi suntem mai marisori! Avem 2.600 grame, ne-am nascut la 36 de saptamani si suntem foarte multumiti… acusi vine si mamica sa ne mangaie putin, o sa si mancam si dupa aceea, o sa dormim linistiti, mai departe.”

Mama balsam

Morala celor de mai sus? Pentru prematuri, pe langa administrarea unei alimentatii naturale, prezenta mamei este la fel de importanta. Daca bebelusul nu necesita izolare completa, adica are imunitate satisfacatoare, mama este incurajata sa-l atinga, sa-l mangaie si chiar sa-i ia in brate. „Sunt mamici care se tem sa-si ia copilasii in brate. Lor le asezam puiul pe abdomen. Acest contact le face amandurora extrem de mult bine: se linistesc, se cunosc. Asa, are loc si un transfer afectiv, care duce la normalizarea functiilor interne ale fiecaruia”, subliniaza dr. Cornelia Preda.

„La noi, nasterile premature sunt destul de numeroase. Acum, nu mai constituie o problema, procentul de recuperare a copiilor este din ce in ce mai ridicat. Practic, maternitatile sunt capabile sa acorde ingrijirile necesare si copiilor cu varste gestationale foarte mici, care in urma cu 10 ani, de exemplu, nici nu erau «inmatriculati» in registrele de stare civila pana in momentul cand exista certitudinea supravietuirii lor. In toate maternitatile din tara sunt recuperati in prezent copii nascuti la 25-26 de saptamani, cu greutate extrema la nastere, sub 1.250 g.

Concret, prichindeii nascuti inainte de termen sunt cu atat mai imaturi, cu cat sunt mai mici. Cu alte cuvinte, la acestia, fiecare organ, fiecare sistem este incomplet dezvoltat, incapabil inca sa functioneze in mediul exterior. In consecinta, copilul este incredintat unei „mamici mecanice”: incubatorul. El este conceput sa-i asigure prematurului toate conditiile fizice necesare dezvoltarii optime (caldura, presiune, umiditate etc.), pana in momentul in care va fi in masura sa suporte si singur viata in aer liber.

Oricat ti s-ar parea de ciudat, copilul nascut prematur are nevoie chiar din primele clipe de prezenta si de dragostea parintilor. Socul resimtit de orice cuplu care asteapta zile in sir ca micutul lor sa castige batalia cu viata trebuie, nu de putine ori, sa fie inlaturat cu ajutorul unui psiholog. Cu atat mai mult cu cat, din nefericire, nimeni astazi, sustin specialistii, nu poate sa garanteze recuperarea totala a copilului nascut inainte de termen.

Este important de retinut ca in cazul prematurilor exista uneori complicatii cu manifestare pe termen lung, chiar daca intreaga procedura de ingrijire a fost deplin respectata: paralizie cerebrala, hemoragie cerebrala, hemoragie intraventriculara, deficite motorii sau/si de atentie, de auz, de vedere etc. Dar nu aceasta este regula. Cei mai multi prematuri recupereaza handicapul „de la sosire” si numai daca le stii povestea poti crede ca au fost candva putin mai mari decat causul palmei tale.

In this article

Join the Conversation