Supa de legume

15702 0

Dupa 5-6 luni se poate incepe diversificarea, adica introducerea treptata a alimentelor solide. Prima noutate poate fi sucul de fructe: mere, piersici. Insa poti incepe si direct cu supa de legume, care va fi servita doar partial: mofturici va bea numai „zeama” si va incerca sa „faulteze” zarzavaturile.

Din ce se prepara?

Nu exista restrictii mari. Ciorbita poate fi preparata din legume si zarzavaturi pe care le gasesti in orice anotimp: morcov, cartof (se pune ultimul), telina, albitura (patrunjel, pastarnac), dovlecel, ceapa, ardei si rosie. Consistenta supei este scazuta la inceput, dar ea va creste ulterior, pana se va transforma intr-o „crema” de legume, care va fi singurul „fel de mancare” pentru pranz. In momentul in care isi va face intrarea si cel de-al doilea fel (piureul de cartofi), consistenta ciorbitei va incepe iar sa scada.

In primele saptamani de diversificare, din supa se vor strecura multe dintre componente, pentru ca in final sa ramana in farfurie doar morcovul, cartoful si albitura. Acestea vor fi pasate pentru a fi mai usor de inghitit – mogaldeata inca nu are prea multi dinti si chiar de ar avea, nu prea stie cum sa-i foloseasca. Asa ca, atentie, riscul de a se ineca este foarte mare!

Cata supa ii dai?

Cantitatea de supa este bine sa fie crescuta progresiv. In doua zile poti ajunge la 100-150 de ml la o masa. Daca micutul vrea sa o primeasca, este bine sa fie data cu lingurita, nu cu biberonul, pentru ca el sa nu refuze sanul. Daca nu vrea cu lingurita, pune supa in cani speciale (cu cioc) si incurajeaza-l sa tina cana in manuta, sa se hraneasca singur. Daca supa nu este primita cu placere, nu trebuie sa insisti. Contrar traditiei romanesti de a manca supa la inceputul mesei, tu i-o poti da si la sfarsitul mesei, dupa un prim fel mai consistent!

In primul rand, pentru a fi siguri ca micutul primeste caloriile necesare. Zarzavaturile sunt excelente surse de minerale, vitamine si fibre, dar nu si de calorii. Supa, la randul ei, nu sta nici ea mai bine in ceea ce priveste „energia” continuta. Si daca micutul prinde drag de ea si primeste de la inceputul mesei 150 ml de supa, stomacelul lui se va face rapid balon si va transmite creierului urmatorul mesaj: „Gata! Plesnesc! Vreau pauza! Ghiozdanul e plin!” Cu alte cuvinte, nazdravanul se va simti satul prea devreme, inainte de a manca suficient din punct de vedere caliatativ. Cum medicilor le plac cifrele, pentru a putea fi mai exacti in munca lor, ei au introdus o valoare prag de 70 kcal/100 ml pe care alimentele copilului trebuie sa o depaseasca.

Mai exact, orice aliment care urmeaza sa fie dat copilului trebuie sa contina mai mult de 70 kilocalorii la fiecare 100 ml. Riscul de distrofie apare atunci cand mancarea are mai putin de 60 kcal/100 ml. Pentru a ajuta ciorbita sa se intremeze, trebuie sa adaugi putin ulei de floarea soarelui sau de porumb. La copilul mai mare, carnea, oul, smantana aduc suficiente calorii. Pentru a pastra diversitatea, este bine ca de 2-3 ori pe saptamana supele sa ia o pauza si sa fie inlocuite de salate de cruditati, mamaliguta cu branza sau omleta cu legume.

Mici restrictii!

In primul an de viata, rinichii puiului tau sunt inca insuficient dezvoltati si nu pot elimina toata sarea pe care i-o pui in mancare. De aceea nu „scapa” nici macar un „praf” de sare in supita copilului. Acelasi regim il au si o parte dintre condimente si de aceea este mai bine sa nu „ameliorezi” gustul ciorbitei, oricat de mare ar fi tentatia. Fasolea verde, mazarea fina pasata sunt indicate dupa ce copilul a trecut de un an si jumatate, in timp ce fasolea alba si lintea vor mai avea de asteptat pana dupa doi anisori. Carnea de porc nu primeste viza de intrare in oala decat dupa varsta de 2,5 – 3 ani. Doar pestele alb este permis dupa 6-8 luni.


In this article

Join the Conversation