Bronsiolita la copii. Ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune

962 0

 Bronsiolita este o infectie virala pulmonara foarte contagioasa.
ADEVARAT. Principalul responsabil este virusul sincitial respirator care, odata patruns in bronhiole (ramificatii terminale ale bronhiilor), da nastere unei inflamatii. Progresiv, bebelusul incepe sa tuseasca, inspira si expira zgomotos, suierator, sau se manifesta ca si cum ar respira cu greutate.

Bronsiolita poate sa dezvolte forme grave la prematuri, la bebelusii mai mici de 3 luni, sau la cei care au avut greutate mica la nastere. Virusul responsabil se transmite prin secretiile nazale sau prin saliva, ceea ce inseamna ca orice persoana care prezinta semne de infectie respiratorie poate contamina sugarul. De asemenea, bronsiolitele sunt frecvente in mediul spitalicesc si in crese – atentie la epidemii – si se manifesta plenar mai ales iarna.

Bebelusii de la oras sunt mai afectati de bronsiolita – vinovat e deci mediul
ADEVARAT. Bronsiolita afecteaza o treime din micutii cu varste intre 0 si 2 ani, care cresc cu precadere in zone urbane.

Cine spune oras, spune concentrari mari de populatie si, deci, circulatie simplificata si sporita a virusului. In acelasi timp, societatea a pierdut notiunea de fragilitate a sugarilor. In maternitate, rudele dau navala sa vada nou-nascutul, si nu se abtin nici daca au „o mica raceala” sau „o tuse, acolo, un fleac”; si sunt destui parinti care-si duc in locuri publice micutii abia iesiti din maternitate, in loc sa-i mai tina un pic acasa, la adapost de microbi si de poluarea marilor aglomerari urbane.

In this article

Join the Conversation