Bube "dulci" si tratamente amare

35042 0

Parcurile s-au umplut de pusti zglobii care „brazdeaza” gramezile de nisip, alearga prin toate tufisurile si spatiile inverzite. Ca sa nu mai vorbim despre fericitii cu bunici la tara! Ei vor face cunostinta in vara aceasta cu garla unde se rasfata ratele, cu izlazul plin de oi si de vaci! Ehei, si printre toate aceste bucurii, s-ar putea sa apara si neplacerile. De exemplu, isi iau nasul la purtare tot felul de bubite, care mai de care mai „aratoase”. Copilasul tau se trezeste cu fata sau trupusorul insemnat de tot felul de zgaibe, despre care nu stii mare lucru. E timpul sa le cunosti si sa afli cum le vii de hac.

Oglinda nu minte

Mihaita intra in cabinetul medical si o tine strans de mana pe Buni. Este putin speriat, ca atatia alti copii, de misterioasele cuvinte injectie, ac, seringa. Chiar daca Buni a avut grija sa-i explice ca nu e cazul sa se teama, stie el mai bine ce se intampla la doctor. In zadar a declarat ca se simte bine si in zadar a topait fericit ca termometrul a inghetat la 37oC, pentru ca oglinda nu a putut fi imblanzita: ea ii arata niste semne noi pe fata. Si nu sunt frumoase deloc.

Totul a inceput la „gradi”, cand a simtit o mancarime pe obrazul stang, apoi o usturime. Iar dupa scarpinarile de rigoare si dupa ce si-a dus degetelele la gura, a simtit ca noile semne „de frumusete” au si un gust dulceag. A doua zi dimineata, Buni a observat si ea ceva in neregula pe fata micutului, dar nu le-a dat atentie. De cate ori bravul Mihaita nu si-a inrosit obrajii tot schimonosindu-se cu prietenii cu care se joaca de-a „James Bond”! Seara, mama a constatat insa ca pe obrazul puisorului s-a instalat o placa rosie, acoperita cu cojite galbene, sfaramicioase, printre care se vad mici basicute pline cu puroi alb-galbui.

Obrazul copilului era cald, iar cand l-a mangaiat, a simtit „galcile” de pe zona laterala a gatului. Suficient pentru a se alarma. Buni a fost prima convocata la apel si a recunoscut ca dimineata zona rosie era pe jumatate din cat a ajuns acum (adica 3 cm diametru). Micul Agent 007 luat din scurt la interogatoriu de tati a recunoscut ca ieri a avut o misiune secreta de acoperire desfasurata la movila cu nisip. Acestea fiind zise, consiliul de familie stabileste diagnosticul de „bube dulci” si hotaraste aplicarea de comprese cu ceai de musetel pe obrazul afectat.

Iar maine, Mihaita va fi dus la medic. Urmarea o cunoastem. Trebuie sa recunoastem ca mai rar o astfel de familie. De obicei se mai asteapta doua-trei zile pentru a vedea evolutia bubelor (care, evident, se incapataneaza sa nu dea inapoi), iar tratamentul la care se apeleaza consta in extrem de popularele unguente cu aloe, galbenele sau tetraciclina. Uneori micutul este dus in continuare la Gradi, unde are toate sansele sa impartaseasca bubele sale si agentilor secreti 006, 005, 004, 003 si 00…

Diagnosticul a fost corect: „bube dulci”, sau impetigo, pe limba doctorilor. Este o boala cutanata infectioasa determinata de streptococi si stafilococi. Se manifesta fara afectarea starii generale (fara febra, durere de cap, greata), dar cu leziuni cutanate ce se intind destul de rapid. Initial, o mica pata rosie apoi o placa rosie pe care apar vezicule si pustule cu puroi alb-galbui, care prin solidificare genereaza crustele galbui „melicerice” (pentru necunoscatori: au gust dulceag si aspect de miere zaharisita).

In timp de cateva zile pot aparea mai multe placi separate prin tegument normal, dispuse cu precadere in jurul nasului, gurii sau pe obraji. Se constata inflamarea ganglionilor regionali (sub-mandibulari, laterocervicali). In cele cateva zile de evolutie, leziunile par a se vindeca, in portiune lor centrale capatand aspect de covrig.

Impetigo apare ca urmare a contactului cu agentul microbian, transmis prin obiecte contaminate sau direct de la o persoana infectata. In cazul lui Mihaita, germenii au fost in gramada de nisip. Infectia este cu streptococi (alte specii decat cele care determina faringitele. Prin urmare, un copil care tuseste nu poate transmite bubitele si, deseori, se colonizeaza cu stafilococi.

Conditiile de producere a infectiei cutanate sunt favorizante de prezenta unor leziuni pre-existente (zgarieturi, herpes, dermatita atopica etc.) si de un mediu ambiant cald si umed (boala este frecventa vara). Leziunile apar predilect la copiii mici, al caror sistem de aparare cutanata este inca insuficient dezvoltat si, bineinteles, mai frecvent la baietei – in conditiile in care acestia sunt mai neastamparati.

Pentru diagnostic, aspectul leziunilor este sugestiv, investigatiile de laborator fiind rareori necesare. Examenul bacteriologic din leziuni este indicat pentru cazurile severe, recidivante si se va urmari identificarea corecta atat a stafilococilor, cat si a streptococilor (se identifica mai dificil pe mediile de cultura).

Tratamentul nu este complicat, dar pentru prevenirea extinderii infectiei si la alti copii, se va indica izolarea de colectivitate pana la disparitia leziunilor zemuinde (basicutele si pustulele dispar in 2-3 zile de tratament). Cele mai multe cazuri se rezolva prin badijonarea cu antiseptice (streptomicozan, albastru de metilen).

Se poate apela si la antibiotice, dar acestea se administreaza numai la sfatul medicului. Acesta va alege antibiotice cu spectru strepto-stafilococic si cu actiune bactericida. Se cauta eventuale persoane infectate printre cele care au contact cu copilul, si ele trebuie sa efectueze tratamentul corect. Dupa rezolvarea episodului acut, pot ramane vizibile pentru cateva saptamani pe zonele afectate pete discrete, brun-maronii.

Aparent o infectie banala, impetigo necesita atentie mai ales pentru marea contagiozitate a afectiunii. De asemenea, posibilele complicatii care pot surveni in lipsa tratamentului adecvat sunt de luat in seama (infectii profunde ale pielii sau chiar generalizate, afectare streptococica renala etc.).

In this article

Join the Conversation