Calculatorul, prieten sau inamic?

3875 0

Calculatorul – prieten sau dusman?

Cele mai recente studii incearca sa stabileasca ce e mai rau intre doua fascinatii la fel de puternice: ecranul televizorului si monitorul calculatorului. Atunci cand timpul petrecut la calculator scade din timpul petrecut in fata televizorului, copilul pare sa fie in castig. Cand insa calculatorul ii inlocuieste prietenii, joaca in aer liber, sportul, dezvoltarea fizica si psihica a copilului poate avea de suferit.

Cu gandul la viitor…

Daca la primul semn de interes al copilului sunteti gata sa exilati calculatorul in dormitorul vostru, sub cheie, mai ganditi-va! Cat de greu v-a fost sa invatati sau cat de complicate vi se par inca anumite programe?

Apoi imaginati-va cum va arata lumea cand copiii de azi vor fi adulţi: comunicare prin posta electronica, informare, cumparaturi prin simpla accesare a unui site, plata facturilor, bugetul casei, chiar viata profesionala. In putine domenii computerele nu vor avea rolul principal. Vreti sau nu sa se adapteze la aceasta viata?

Parerea psihologului

Pentru copil, tehnologia informatiei va fi o parte importanta a vietii de elev si de adult. A-i interzice accesul la computer inseamna sa-i impiedici adaptarea. Pe de alta parte, jocurile, potrivite varstei, pot transforma invatarea programarii si utilizarii calculatorului intr-o… joaca. Pana la sase ani, jocurile pe calculator nu inseamna razboaie sangeroase, ci mici probleme de logica si indemanare, sau povesti de aventuri la care participa activ.

Toate il ajuta sa-si dezvolte gandirea. Iar mai tarziu calculatorul va fi un instrument insemnat al activitatilor scolare, daca tinem cont de rapiditatea cu care evolueaza invatamantul pe plan mondial, dar si de faptul ca scolile romanesti incep sa se doteze in acest sens.

Va temeti ca jocurile pe calculator il vor face sa uite de jucariile inocente ale copilariei? Dar oare sunt acestea chiar atat de inocente? Cati parinti nu cumpara pentru baieteii lor roboti, arme de jucarie cu care sa poarte razboaie si sa-si „omoare” colegii de gradinita.

La fel ca si in cazul jucariilor sau programelor de desene animate, alegerea jocurilor pe calculator – cel putin la aceasta varsta frageda – este in mana voastra. Ca si limitarea timpului petrecut in fata calculatorului si incurajarea altor activitati: mersul in parc, la patinoar, cu bicicleta, invitarea prietenilor sai acasa, cititul povestilor.

Parerea psihologului

Daca la 10 ani copilul va descoperi calculatorul in casa unui prieten si va ajunge la 12 ani sa-si petreaca fiecare clipa libera intr-o sala de jocuri, ati pierdut controlul. Daca insa pana la varsta la care copiii sunt atrasi de „shooter-e” calculatorul este deja o prezenta in viata lui, daca ati apucat sa-i dirijati interesul spre zone mai inteligente si inofensive, totul va decurge conform asteptarilor.

Ca si in cazul lecturilor bine alese de parinti, poti sa-i oferi copilului numai activitati pe computer care contribuie la dezvoltarea lui intelectuala. Este important insa sa nu petreaca prea mult timp singur cu calculatorul, deoarece aceasta poate scadea interesul fata de prieteni, fata de lumea din jur.

Este suficient sa intrati intr-un magazin de calculatoare si sa cititi cu atentie indicatiile de pe copertele CD-urilor. Majoritatea sunt de fapt povesti sau desene animate interactive: Aladin, Tarzan, Pinocchio, Ali-Baba, Winnie the Pooh, Basme pentru pitici, Profesorul-Bufnita.

Exista de asemenea enciclopedii care pot fi „citite” pe calculator – Carti pentru cei mici, Colectia „Vreau sa stiu” – care il familiarizeaza pe copilas cu lumea inconjuratoare: culori, animale, plante, anotimpuri, apoi litere si cifre, iar copilul are posibilitatea sa controleze informatia, sa revina la imaginile care il intereseaza mai mult.

Jocurile logice sau de indemanare, in care trebuie sa potriveasca, de exemplu, forme geometrice sau sa completeze tabele cu semne, sunt la fel de potrivite. Dupa ce s-a facut acomodarea, poate trece la jocuri mai complexe.

Parerea psihologului

Toate acestea au numeroase avantaje: copilul foloseste deja tastatura, mouse-ul, ceea ce ajuta la dezvoltarea coordonarilor minte-mana, intentie-actiune. Toate ii dezvolta capacitatea de a solutiona probleme noi, rapiditatea in luarea deciziilor, imaginatia, il ajuta sa se adapteze cu usurinta la situatii neprevazute.

Lucrul la calculator ii sporeste puterea de concentrare si ii stimuleaza creativitatea. Studii recente arata ca generatia jocurilor pe calculator este o generatie de copii obisnuiti cu o lume tridimensionala, in consecinta cu o mai buna vedere in spatiu. Ei proceseaza mai repede informatia si inoveaza pentru rezolvarea problemelor. In plus, intr-o lume ultra-tehnicizata, vad tehnologia ca prieten.

Atentie insa! Calculatorul nu poate inlocui prietenii, joaca, cititul, comunicarea cu cei din jur. Ca sa eviti excesele, exista un singur remediu: programul. Pentru prescolar, o jumatate de ora este suficienta.

In this article

Join the Conversation