Calculatorul si dezvoltarea copilului

1366 0

Calculatorul poate completa, dar nu poate inlocui o minge, o papusa, un LEGO sau o bicicleta. Sau sa nu considerati ca nu mai are nevoie de cuburi de lemn, din moment ce a invatat un joc pe calculator.

Intre 3 si 5 ani, copilul castiga in jur de 50 de cuvinte pe luna. Este perioada in care are nevoie de contacte cu cat mai multe persoane, copii si adulti, iar izolarea in fata monitorului poate incetini dezvoltarea vorbirii. E important ca jocurile pe calculator sa completeze, nu sa inlocuiasca joaca.

La varste mici, pozitia corecta a copilului este foarte importanta, deoarece il poate scuti de probleme majore ale coloanei vertebrale mai tarziu. Cumparati un scaun de birou special pentru copii. Nu il lasati sa stea cocosat, cu un genunchi sub sezut, intors pe jumatate. Mausul trebuie asezat la inaltimea cotului copilului, altfel acesta va sta intr-o pozitie solicitanta pentru umar.

Antrenata prin joc, inclusiv prin jocul la calculator (stimuli vizuali si auditivi puternici), capacitatea de concentrare a copilului creste de la 5-7 minute (3 ani( la 12-14 minute (4 ani) si la 20-25 de minute (5-6 ani). Jocurile captivante, povestile, filmele ii pot mentine atentia treaza chiar 40-45 de minute unui prescolar mare. Totusi, nu lasati copilul in fata calculatorului mai mult de 30 de minute pe zi.

Nu faceti economie cand alegeti monitorul, modelele mai scumpe ofera mai multa protectie pentru ochii copilului. Daca poarta ochelari, cereti sfatul oftalmologului.

Daca cel mic a avut vreodata convulsii sau sufera de epilepsie, stimularea luminoasa excesiva nu este indicata. Cereti sfatului medicului specialist inainte de a-l lasa la calculator.

In this article

Join the Conversation