Cancer la san. Suport si consiliere pentru sanatatea sanului

755 0

Cancerul la san are patru stadii si, cu cat acestea avanseaza, sansele unui tratament de succes scad. Depistat in stadii incipiente, cancerul la san are sanse de vindecare in procent de 95%. Cu toate acestea, 2 din 3 femei sunt diagnosticate in stadii avansate ale bolii cand, din pacate, este prea tarziu dintre ele (date furnizate de Asociatia M.A.M.E.) 

Depistarea timpurie iti salveaza viata 

Cancerul la san este considerat o boala cu supravietuire mare pe termen lung, iar tratamentul in stadii incipiente poate chiar sa nu includa masectomie, chimioterapie si sa nu afecteze calitatea vietii. Pentru aceasta, este insa nevoie de o depistare timpurie, pentru a se interveni prompt. Dr. Cornelia Nitipir, medic primar oncologie medicala, subliniaza ca intre 20-40 de ani controlul sanilor (este vorba de controlul medical) trebuie sa se faca o data la 3 ani. Dupa 40 de ani, acesta trebuie sa se faca o data pe an. Autoexaminarea sanilor trebuie sa se faca lunar, dupa menstruatie. 

Cum iti autoexaminezi sanii

Ce probleme intampina pacientele cu cancer la san

La diagnosticare

Implicatiile acestei boli ating si sfera psihologica. Desi fiecare moment conteaza si masurile luate din timp sunt vitale, multe femei se prezinta la doctor in stadii terminale. "Este vorba de paciente care au reperat semnele, dar le este frica si se gandesc ca poate… trece, ca nu li se poate intampla tocmai lor", subliniaza Sabina Strugariu, psihoterapeut integrativ autonom, formare continua psiho-oncologie. Fara suport din partea familiei si sprijin psihologic, femeia se demoralizeaza, se izoleaza, renunta la lupta, ceea ce duce la agravarea generala a starii ei.

Pierderea sanului

Pe de alta parte, pierderea unui san poate fi comparata cu pierderea unei rude de gradul intai, explica dr. Dragos Zamfirescu, medic primar chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva. Pierderea unui san, spune acesta "afecteaza calitatea vietii, duce la depresii, senzatii de mutilare, stres oncologic, afectarea vietii sexuale si de familie". Este vorba de o dubla amenintare: a vietii si a feminitatii. Operatiile de reconstructie mamara, cu implant sau cu tesut propriu, sunt o solutie care usureaza viata si cresc calitatea femeii, dar in Romania, lucrurile merg mai greu decat in alte tari. Astfel, daca in SUA se efectuează, anual, aproximativ 96.000 de reconstructii de san, in Romania sunt putin peste 100 de cazuri de reconstructie mamara pe an, spune dr. Dragos Zamfirescu.

Suport si consiliere pentru sanatatea sanului

Informarea corecta, tratamentul adecvat, la timp, sprijinul psihologic sunt factori cheie in procesul de insanatosire a femeii si de prevenire a cancerului la san. De aceea, oferirea de servicii gratuite de consiliere medicala, psihologica, juridica si de informatii medicale, venite de la specialisti in domeniu, sunt principalele obiective ale proiectului Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului.

In cadrul acestuia, pe platforma online www.PlanetaRoz.ro sunt adunate articole despre cancer la san, informatii si raspunsuri de la medici cu renume in domeniu. Prin intermediul chatului implementat pe platforma poti adresa medicilor intrebari legate de sanatatea sanului. Consilierii  iti preiau mesajul, il transmit catre specialisti si revin cu un raspuns in cel mai scurt timp. De asemenea, In sectiunea “Evenimente” de pe platforma PlanetaRoz.ro sunt anuntate periodic atelierele de informare care vor fi organizate. La aceste evenimente sunt invitati specialisti in domeniu si sunt structurate pe teme legate de sanatatea sanului. 

 

In this article

Join the Conversation