Cancer ovarian. Simptome si preventie

1258 0

Chiar daca este considerat o boala rara, faptul ca este silentios, fara simptome specifice, transforma cancerul ovarian intr-o afectiune grava, mortala grava, mortala. Evolutia lui neobservata, il face sa fie diagnosticat cand este deja foarte tarziu. Cu ocazia Zilei Internationale de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian, mesajul lui Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, este sa nu lipsesti de la controlul medical periodic. "Dupa 30 de ani, trebuie sa controlam si ovarele", spune acesta. "Controlul medical periodic iti poate salva viata!". In plus, cancerul ovarian este o boala care se manifesta, in general in jurul varstei de 60 de ani, dar media de varsta este in scadere.

5 lucruri care trebuie stiute cand discutam despre cancer ovarian

Toate femeile pot face cancer ovarian
Cancerul ovarian este diagnosicat anual la aproximativ un sfert de milion de femei din intreaga lume. Este important sa stim care sunt simptomele, factorii de risc si istoricul familial, atat din partea mamei cat si din partea tatalui. In România sunt raportate anual 1.850 cazuri noi de cancer ovarian – incidenta acestei boli in tara noastra fiind de 10,3 cazuri la 100.000 de locuitori – cu 1.020 de decese cauzate de cancerul ovarian. Neoplazia ovariana reprezinta a 5-a cea mai frecventa localizare a cancerului la femei.

Cancer ovarian. Simptome nespecifice
Expertii sunt de parere ca frecventa si aparitia combinata a anumitor simptome pot fi semne incipiente ale cancerului ovarian. Daca o femeie manifesta in mod frecvent una sau mai multe dintre simptomele de mai jos, este foarte important sa ia legatura cu un medic :
Dureri abdominale sau pelvine
Modificari ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie)
Modificari urinare
Sangerari vaginale neobisnuite
Dureri in timpul contactului sexual
Pierdere in greutate
Oboseala, astenie

Diagnosticarea in faza incipienta creste semnificativ sansele de supravietuire
Atunci cand cancerul ovarian este descoperit in faza incipienta, cand este doar in ovar, 90% dintre femei supravietuiesc la 5 ani (perioada de timp pe durata careia este analizata in mod normal supravietuirea atunci cand se evalueaza tratamentul in oncologie). O femeie ce manifesta simptome sugestive pentru cancerul ovarian trebuie sa se adreseze cat mai repede medicului, pentru a obtine un diagostic corect.

Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori in stadii tarzii
Cancerul ovarian este diagnosticat de cele mai multe ori atunci cand boala este in stadiu avansat. Acest lucru se intampla si din cauza faptului ca simptomele pot fi puse pe seama menstruatiei, a menopauzei, alimentatiei sau le confunda cu probleme banale de stomac sau digestive. Mai mult decat atat, medicii pot uneori sa diagnosticheze initial o afectiune similara, dar frecventa aparitiei acestor simptome ii ajuta sa faca diferenta intre cancerul ovarian si alte boli.

Testul Babes – Papanicolau nu detecteaza cancerul ovarian
Testul Babes – Papanicolau nu diagnosticheaza cancerul ovarian, ci doar modificari pre-canceroase la nivelul colului uterin, fara legatura cu un posibil cancer ovarian. Tocmai de aceea este bins asa stii ca un cancer ovarian se diagnosticheaza prin urmatoarele modalitati:

Ecografie abdominala sau ecografie transvaginala
Tomografie computerizata sau rezonanta magnetica nucleara
Test de sânge pentru masurarea markerului tumoral CA-125
Laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de tesut tumoral
Biopsie – prelevarea unei probe de tesut tumoral pentru a depista existenta celulelor canceroase

In this article

Join the Conversation